Στην εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.Συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 39 έως 62 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και Νόμου «Περί Όπλων».

Οι συλληφθέντες επιχειρούσαν λαθρανασκαφή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να εντοπίσουν χρυσό και πολύτιμους λίθους , ενώ το πρωί της Τρίτης προέβησαν σε έκρηξη με χρήση δυναμίτιδας, στη θέση Σεϊντη Βρύση Μυρτόφυτου, στο όρος Σύμβολο του νομού Καβάλας,

Στην κατοχή τους  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μασούρια δυναμίτη, δέκα πυροκροτητές και 500 περίπου μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι.

Επίσης, μέσα στη σήραγγα όπου υπήρχε πλήρης φωτισμός μέσω ηλεκτρογεννήτριας, ράγες και βαγονέτο για τη μεταφορά- απόρριψη μπαζών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κομπρεσέρ και δύο υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων και άλλα εργαλεία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε διαμέρισμα στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας, το οποίο ενοικίασαν οι δράστες, για τη διαμονή τους και διευκόλυνση του έργου τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας ανιχνευτής μετάλλων, μία διόπτρα νυκτός και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή περιέχουσα φωτογραφίες αρχαιοτήτων.