Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κέντρα πρόληψης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΠ Δήμου Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ»

25 & 26 Ιουνίου, Θησείο & Σύνταγμα, 10:00 – 16:00 Καμπάνια πληροφόρησης με κεντρικό μήνυμα «ΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ»

ΚΠ Δήμων Ιλίου-Πετρούπολης-Καματερού-Αγ. Αναργύρων «ΦΑΕΘΩΝ»

26 Ιουνίου, Περιβαλλοντικό Πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», 19:00

Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», σε συνεργασία με τα Πολιτιστικά τμήματα των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η οποία δεν αποτελεί γιορτή, αλλά ημέρα αναζήτησης μιας πιο δημιουργικής στάσης ζωής.
Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης έχει προγραμματιστεί θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Ιλίου. Κάθε Δήμος θα συμμετάσχει εκθέτοντας έργα των τμημάτων του Πολιτιστικού τομέα που θα επιλέξει και θα διανείμει ενημερωτικό υλικό.

ΚΠ Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»

22 & 25 Ιουνίου, 18:00 – 21:00, εκστρατεία ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία του Περιστερίου (Άλσος, πεζόδρομος)

ΚΠ Ν. Σμύρνης – Αγ. Δημητρίου «ΗΛΙΟΣ»

23 Ιουνίου, Κινηματογράφος «ΣΠΟΡΤΙΓΚ», Ν. Σμύρνη, 17:00
Εκδήλωση με την προβολή της ταινίας «Γλυκά δεκάξι» (Sweet sixteen, 2002) του Ken Loach στον κινηματογράφο ΣΠΟΡΤΙΓΚ, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσουν σύντομες εισηγήσεις γύρω από την προβληματική της εφηβείας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, με αναφορά στις εξαρτήσεις και στη βία, προσβλέποντας τελικά στο άνοιγμα ενός γόνιμου διάλογου με τους θεατές.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΠ Νομού Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ»

25 Ιουνίου: Συναυλία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με μαθητικά μουσικά σχήματα του Νομού

26 Ιουνίου: Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά με θέμα τη θάλασσα, από την παιδαγωγό Ανθή Θάνου στο θεατράκι της Μπαρμπούτας στη Βέροια. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν και να εκθέσουν ζωγραφικά έργα τους με θέμα τη θάλασσα και τα ταξίδια.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΠ Νομού Καστοριάς «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

26 Ιουνίου: Συμμετοχή στο 4ο τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου, που το διοργανώνει η Ακαδημία του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Θα εγκατασταθεί περίπτερο μέσω του οποίου θα διανέμεται έντυπο υλικό και θα γίνεται ενημέρωση για τη φιλοσοφία της πρόληψης και τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης. Παράλληλα, θα μοιραστούν μπλουζάκια στους μαθητές – αθλητές, με ανάλογα μηνύματα για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

ΘΡΑΚΗ

ΚΠ Νομού Ξάνθης

25 & 26 Ιουνίου
Στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ στις 26 Ιουνίου θα αναρτηθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης ζωγραφιές παιδιών, που συμμετείχαν σε Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα την εξάρτηση. Παράλληλα, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης μαζί με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα πρόληψης και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση μέθης.

ΚΠ Νομού Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» και με το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ».

25-27 Ιουνίου: ενημερωτικό περίπτερο τις πρωινές ώρες, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με διανομή έντυπου υλικού, ομάδες skateboard και graffiti, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής κλπ

25 Ιουνίου, ποδηλατικός γύρος της Κομοτηνής, με συμμετοχή και του ποδηλατικού συλλόγου της πόλης

26 Ιουνίου, συναυλία με τοπικά νεανικά συγκροτήματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης

27 Ιουνίου, αγώνας ποδοσφαίρου (football street) σε κεντρικό δρόμο της πόλης

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΚΠ Νομού Άρτας

21- 25 Ιουνίου, Πλατεία Κακκαβά, 10: 30- 12:30 Ενημερωτικό Περίπτερο

24 Ιουνίου, Πλατεία Εθν. Αντίστασης, 21:00 Μουσική Εκδήλωση με νεανικά τοπικά συγκροτήματα

25 Ιουνίου, 10:30 – 13:00, Ενημερωτικό Περίπτερο της Μονάδας Συμβουλευτικής & Επανένταξης ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων, Πλατεία Εθν. Αντίστασης
11:00 – 13:00, Αίθουσα Εκδηλώσεων Κέντρου Πρόληψης, ενημέρωση τοπικών & κοινωνικών φορέων του νομού

27 Ιουνίου, 10:30, Ποδηλατικός Γύρος με αφετηρία στην πλατεία Κακκαβά και τερματισμό στον παιδότοπο Δήμου Αρταίων

29 & 30 Ιουνίου, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ενημερωτικό Περίπτερο, Σύλλογος Οικογένειας Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας
«ΓΕΦΥΡΑ» ΟΚΑΝΑ

ΚΠ Νομού Πρέβεζας

26 Ιουνίου
Διανομή υλικού σε κεντρικά σημεία της πόλης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΚΠ Νομού Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»

26 Ιουνίου ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Ταχυδρομείου

ΚΠ Νομού Μαγνησίας «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»

25 Ιουνίου, 19:00μ.μ., παραλία Βόλου
Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ημερήσιας Φροντίδας Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων του Βόλου σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. «ΠΙΛΟΤΟΣ». Παιδιά και νέοι θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες: «Παίζοντας παιχνίδια από το παρελθόν» και «Κάνω Γκράφιτι».
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης που συνεργάστηκαν όλη τη σχολική χρονιά με την «Πρόταση Ζωής», εφαρμόζοντας Προγράμματα Αγωγής Υγείας σχετικά με την Πρόληψη.

ΚΠ Νομού Καρδίτσας «ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»

24, 25, 26 Ιουνίου: κεντρικός σταθμός ενημέρωσης του πολίτη στην πλατεία Πλαστήρα

25 & 26 Ιουνίου: τέσσερα roll up ενημέρωσης για τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης στην πλατεία Ελευθερίας

26 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ., Πλατεία Λάππα, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών του Μάκη Χάρμπα «Το Μαγικό Φίλτρο», στηριζόμενο στον «Κήπο με τις 11 Γάτες»

ΚΠ Νομού Τρικάλων

25 – 26 Ιουνίου, Κεντρική Πλατεία
Περίπτερο για διανομή έντυπου υλικού, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΠ Νομού Καρπενησίου «ΑΛΚΥΟΝΗ»

26 Ιουνίου 2010, Κεντρική Πλατεία
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εκφώνηση ομιλίας σχετικά με τις δράσεις, που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009-2010 και μια σύντομη αξιολόγηση αυτών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:
19:00-20:00, Πρόγραμμα για παιδιά με μουσικοχορευτικά παιχνίδια, δύο κλόουν και face-painting.
20:00-22:00 Δίωρη συναυλία με Ροκ- Έντεχνο-Λαϊκό συγκρότημα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΠ Νομού Αργολίδας «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ»

23 Ιουνίου, θερινός κινηματογράφος Ναυπλίου, 21:30
Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας του Βασίλη Ντούρου «Το φως που σβήνει». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΚΠ Νομού Λακωνίας

23 Ιουνίου, Γύθειο Λακωνίας, 18.30 μ.μ.: ποδοσφαιρικοί αγώνες παίδων και ανδρών, με stand για διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων

25 Ιουνίου, Μονεμβάσια Λακωνίας, 20.30 μ.μ., συναυλία με τοπικό ροκ συγκρότημα

26 Ιουνίου, Σπάρτη, 9.00 π.μ., ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών με stands σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου εκτός από το προσωπικό του Κέντρου θα συμμετέχει και ομάδα από το Πρόγραμμα Θεραπείας του ΚΕ.Θ.Ε.Α. Καλαμάτας

3 Ιουλίου, Νεάπολη Λακωνίας, 21.00 μ.μ., εκδήλωση με θέατρο και μουσική από τη Δημοτική Φιλαρμονική με μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές

ΚΕΠΕΨΟ Νομού Μεσσηνίας

28 Ιουνίου
Μουσική Εκδήλωση με τη συμμετοχή ενός συγκροτήματος νέων, 21:00, Λιμάνι Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και τον Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΠ Νομού Δωδεκανήσου, Κως «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

24 Ιουνίου: Ζηπάρι, 11:00 – 13:00, σε συνεργασία με το Δήμο Δικαίου και τον Ο.Π.Α.Δ.ΔΙ.: δημιουργική απασχόληση για παιδιά στην πλατεία Ζηπαρίου και παιχνίδια με ομάδα παιδιών (ζωγραφική και γκράφιτι)
Τιγκάκι, 20:00 – 22:00, μουσική εκδήλωση στην πλατεία Τιγκακίου

25 Ιουνίου: Αντιμάχεια, 18:00 – 20:00, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλειδών και τον Δ.Ο.Τ.Π.Α.ΗΡ., δημιουργική απασχόληση για παιδιά στην πλατεία Αντιμάχειας στο Μύλο και παιχνίδια με ομάδα παιδιών (ζωγραφική και γκράφιτι)
20:00 – 22:00, μουσική εκδήλωση στην πλατεία Αντιμάχειας στο Μύλο

26 Ιουνίου: 11:00 – 13:00, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου, δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο Πάρκο της Ιεράς Μητρόπολης (Πνευματική Εστία) και παιχνίδια με ομάδα παιδιών (ζωγραφική και γκράφιτι)

ΚΠ Νομού Δωδεκανήσου, Ρόδος «ΔΙΟΔΟΣ»

25 Ιουνίου: Λειτουργία δύο ενημερωτικών περιπτέρων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανοιχτή μουσική εκδήλωση, το βράδυ, στην πλατεία Αρίωνος της Παλιάς Πόλης της Ρόδου με το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα. Θα λειτουργεί, επίσης, ενημερωτικό περίπτερο.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΠ Νομού Λέσβου, Μυτιλήνη «ΠΝΟΗ»

26 Ιουνίου
«Βραδιά χωρίς αλκοόλ» στην Πλατεία Σαπφούς με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στην ιδέα ότι μπορούν να περάσουν ωραία κατά την έξοδό τους και χωρίς αλκοόλ.
Συναυλία με το συγκρότημα ΜΑΓΜΑ στην πλατεία Σαπφούς.
Διανομή έντυπου υλικού με κεντρικά μηνύματα «ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ», «ΠΙΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ».
Λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου (10:00-13:00) και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην αρχή της αγοράς της πόλης.

ΚΠ Νομού Λέσβου, Λήμνος, «ΠΟΛΙΟΧΝΗ»

Ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού με έντυπο υλικό και προσωπική επαφή σε κεντρικό δρόμο της αγοράς στη Μύρινα.

ΚΠ Νομού Χίου

25 Ιουνίου: Κέντρο Πρόληψης Χίου – Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου ο «ΦΑΡΟΣ», τουρνουά σκακιού με συμμετοχή 40 εφήβων

26 Ιουνίου: Κέντρο Πρόληψης Χίου – Ναυτικός Όμιλος Χίου, περίπλους ιστιοπλοϊκών σκαφών με συνθήματα σχετικά με την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Κέντρο Πρόληψης Χίου – Σωματείο αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου, αγώνες μπάσκετ με συμμετοχή 4 ομάδων
Περίπτερο στην Κεντρική πλατεία της Χίου και διανομή έντυπου υλικού

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

ΚΠ Νομού Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»

22 & 25 Ιουνίου:Περίπτερα ενημέρωσης με διανομή έντυπου υλικού

25, 26, 27 Ιουνίου: Συμμετοχή στη διοργάνωση βιωματικού σεμιναρίου θεατρικής παιδείας με θέμα: «Πιες…στην υγειά σου ή αλλιώς η σημασία και ο ρόλος της δυναμικής της ομάδας στη ψυχική υγεία». Εισηγητής: Koldobika Vio, παιδαγωγός, θεατρο-παιδαγωγός, εμψυχωτής ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με: Γραφεία Αγωγής Υγείας & Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.

28 Ιουνίου: Ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση, 20:00 – 22:30, Art Café, κεντρική ομιλήτρια κ. Χάρις Κατάκη, οικογενειακή θεραπεύτρια, Πρόεδρος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

ΚΠ Νομού Ζακύνθου «Η ΣΤΡΟΓΗ»

26 Ιουνίου: Ενωσιακό Γήπεδο Γαϊτανίου, 19:00, ποδοσφαιρικός αγώνας εφήβων μεταξύ Ζακυνθιακού και Παναρτεμησιακού με μήνυμα «Ναι στον Αθλητισμό, Όχι στα Ναρκωτικά», σε συνεργασία με ποδοσφαιρικά σωματεία του Νομού Ζακύνθου.

ΚΠ Νομού Λευκάδας

23 Ιουλίου, Μεγανήσι, 19:00 μ.μ.
Εκδήλωση με θέμα «Η πρωτογενής πρόληψη στην καθημερινότητά μας», σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου και το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Μεγανησίου.

ΚΡΗΤΗ

ΚΠ Νομού Ρεθύμνης

26 Ιουνίου Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Σπηλίου, 18:30
Θεατρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές παιδιά, που συμμετείχαν στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών & Εφήβων στην επαρχία». Πρόκειται για τα έργα «Σίσσυ, το Τζιτζίκι που τραγουδούσε την αγάπη» και «Ο Μορμόλης».

ΚΠ Νομού Ηρακλείου

2 Ιουλίου, Κηποθέατρο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», 21:30
Το ΚΠ συμμετέχει στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ΟΜΑΔΑ», που αφορά σε χορευτική παράσταση στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και γονείς.

Πηγές: www.okana.gr, www.kethea.gr, www. sansimera.gr