Σε αργία τέθηκε από κάθε είδους ιεροπραξία ο κληρικός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης με πλαστές κρατικές επιστολές, που ξάφρισε από πολίτες 1,3 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τονίζεται:
«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α’ 110): “Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία”» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Υπογραμμίζεται, δε, πως «βάσει της ανωτέρω διαδικασίας, ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».
Πώς γινόταν η απάτη
Δωρεές άνω του 1.300.000 ευρώ κατηγορούνται ότι απέσπασαν από πιστούς ένας 68χρονος ιερέας και ο 61χρονος στενός του συνεργάτης, πρώην ιερωμένος, πείθοντας τα θύματά τους να στηρίξουν τον πρώτο, ώστε να γίνει -όπως έλεγαν- Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Η απάτη αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσαν καταγγελίες έξι φερόμενων θυμάτων.
Στην υπόθεση εκτός από τον 68χρονο ιερέα (που είναι σε αργία αυτή τη στιγμή) και τον συνεργάτη του, που καθαιρέθηκε από ιερωμένος, εμπλέκονται ακόμη δύο συνεργοί τους, 51 και 34 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα).
«Οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς-συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στους δύο κατηγορούμενους ως συνεργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση ζητήθηκε η συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που ερεύνησε τον δρόμο του χρήματος.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας κατασχέθηκαν: ένα πολυτελές όχημα, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας εκτυπωτής, φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb), βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες επιστολές.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.