Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς στο κανάλι SBC. Μιλώντας για τα θέματα αρμοδιότητάς του και ειδικότερα για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η διαφωνία και η πολεμική των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών είναι ανοικτή. Παραβιάζουμε «ανοικτάς θύρας», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δόθηκε συνέντευξη Τύπου και κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση δεν είναι βάση για συζήτηση. Εάν δεν είχε διακοπεί βιαίως η ζωή αυτής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο θα ήταν στη Βουλή και μετά από λίγο ψηφισμένο».

Σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι προβλέπεται καταρχήν για μία δεκαετία, έτσι ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Και συμπλήρωσε ότι έχει ελάχιστες προϋποθέσεις για την ποιότητα του προγράμματος και για τις θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μην τεθεί θέμα απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τα τηλεοπτικά μέσα. «Σε κάθε περίπτωση» τόνισε, «νομίζω μπορεί να συμβάλλει ώστε να έχουμε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου ο κατέχων την άδεια έχει μια ασφάλεια ότι κατέχει νομίμως την άδεια και η πολιτεία από την άλλη έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία και την καλή εσωτερική λειτουργία να τής έχει αποδώσει νομίμως».

Σημείωσε ότι αισθάνεται ότι το έργο αυτό έμεινε στη μέση και ότι ελπίζει, μετά τις εκλογές, να του ανατεθεί εκ νέου αυτό το χαρτοφυλάκιο για να το ολοκληρώσει.

Μιλώντας για τη βασική αρχή του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «θα υπάρξει ένα σημείο εκκίνησης, μοιραία κάποιοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι γιατί έχουν προγράμματα, προσωπικό, εγκαταστάσεις. Μοιραία βεβαίως έχουν και κάποιες υποχρεώσεις που κουβαλούν από το παρελθόν, που στο μυαλό κάποιων μπορεί αν ισοφαρίζονται αλλά εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι θα ανοίξει και όποιος καταβάλει τα ανάλογο τίμημα, θα μπορεί να έχει άδεια».

Όσον αφορά τα περιφερειακά κανάλια, ο υπουργός δήλωσε ότι τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της περιφέρειας, αναπαράγοντας στο κοινό τις τοπικές ειδήσεις, ενώ όσον αφορά τα κακώς κείμενα με τις διαπλοκές και τις πιέσεις, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι όλοι πρέπει να βρουν τρόπους, για να μπει μία τάξη που θα είναι προς το συμφέρον όλων, και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικά με το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς μίλησε μόνο για την μέριμνα της κυβέρνησης να είναι η διαδικασία αδειοδότησης νομικά θωρακισμένη. Επίσης δήλωσε ότι η σύνθεσή του θα πρέπει να είναι τέτοια, «ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν κακόβουλο ή καλόβουλο να εγείρει εκ των υστέρων ζητήματα σύνθεσης και άρα νομίμου αποδόσεως των αδειών».

Τέλος, μιλώντας για το άνοιγμα της ΕΡΤ, δήλωσε υπερήφανος για το συγκεκριμένο δείγμα γραφής του, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε ένα δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα μας κάνει υπερήφανους» τονίζοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι ώστε να αισθάνονται οι τηλεθεατές ότι και το τελευταίο σεντ του ανταποδοτικού τέλους πιάνει τόπο δίνοντας ένα ικανοποιητικό προϊόν.