Για αλλεπάλληλες πολιτικές «μπλόφες» που δεν έχουν κανένα πολιτικό περιεχόμενο και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου να συγκροτηθεί διαπραγματευτική ομάδα με τη συμμετοχή των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και του Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Το κλίμα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι έντονα επικριτικό τόσο για τον Ε. Βενιζέλο, όσο και για τον Φ. Κουβέλη, καθώς υποστηρίζουν ότι «η όλη συζήτηση έχει έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά».

Από τη στιγμή που η υπό συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, έχει και την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί.

Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι συνεχείς προτάσεις του κ. Βενιζέλου δεν έχουν τόσο σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά με τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά τον κ. Κουβέλη.

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, για τη μορφή της αντιπολίτευσης που θα κάνει, για τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε χθες και θα συνεχιστεί αύριο. Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Στην πρώτη συνεδρίαση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τις δυνάμεις του, πως θα τις καθοδηγήσει, ποιές θα είναι οι νέες δομές του κόμματος και φυσικά πως θα ενιαιοποιηθούν οι θέσεις και οι απόψεις, ώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη ως ένα συμπαγές κόμμα, με ενιαία φωνή και οργάνωση.

Πρώτα απ΄ όλα ο προβληματισμός αναπτύσσεται γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στη δεύτερη θέση, ενώ ο στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Απόψεις διατυπώνονται πολλές, κοινός παρανομαστής όμως είναι ότι σε ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων και της επαρχίας υπήρξε παραταξιακού τύπου συσπείρωση και δευτερευόντως κυριάρχησε ο φόβος για έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριζαν οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Κορυφαίες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι την περίοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος και, εάν χρειαστεί, θα προσφέρει την πολιτική του στήριξη σε πολιτικές που θα είναι επ΄ ωφελεία των αδύνατων, κοινωνικά και οικονομικά.

Από τη Σύνοδο Κορυφής και μετά, και με βάση τα αποτελέσματα, θα εκδηλωθεί η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αφού μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί ως ένα σημαντικό βαθμό και οι εσωκομματικές αναλύσεις.