Την αφετηρία ενός νέου πολιτικού τοπίου, όπου το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διαμόρφωση του δίπολου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν μάχη «ψήφο με ψήφο» για την κατάληψη της πρώτης θέσης, καταγράφει η πανελλαδική πολιτική έρευνα που έκανε η εταιρεία Marc για το Έθνος της Κυριακής εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Περίπου δύο στους τρεις ψηφοφόρους εμφανίζονται πολύ βέβαιοι για την ψήφο τους, ενώ στην κατηγορία αρκετά βέβαιοι καταγράφεται το 26,9% των πολιτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιβεβαιώνει ότι έχει έρθει το τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αφού περιμένει από τις εκλογές να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. (59,5%).

Η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.

Όσο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, το 64,8% ζητά η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους όρους εφαρμογής με στόχο να ελαφρύνει τα βάρη που έχουν πέσει στην πλειονότητα των πολιτών.

Παράλληλα, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ποσοστό 70,9% των πολιτών επιθυμεί να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ.