Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει από την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης θα επιχειρήσει να βρει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο Κάρολος Παπούλιας θα συνομιλήσει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που έλαβαν- και παρέδωσαν «ανενεργή»- τη διερευνητική εντολή, δηλαδή τους προέδρους της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια θα δει σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους αρχηγούς των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων: Πάνο Καμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής και Φώτη Κουβέλη πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ζητήσει από τους αρχηγούς να συμφωνήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό (που είναι και το πιο πιθανό), θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διενέργεια εκλογών.

Παραδίδοντας, χτες, την εντολή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή εντολή, με όριο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και δραστική βελτίωση του μνημονίου».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, πως όρος και προϋπόθεση είναι να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα που έθεσε στον κ. Τσίπρα και στα οποία «δεν έχω λάβει απάντηση και εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσετε».

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση.

«Βλέπω ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα Ecofin και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα έκαναν στο παρασκήνιο, καθώς από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία σε πρόγραμμα διετίας και τώρα καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προστρέξει στην εφαρμογή του.

Στον ορίζοντα διαφαίνεται με σαφήνεια η νέα προσφυγή στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία την 17η Ιουνίου, με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση μνημονιακών δυνάμεων και με τον Φώτη Κουβέλη να παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι δε θα συνυπάρξει σε σχήμα χωρίς να έχει ρόλο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.