«Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες. Θέλει αρετή και τόλμη το δημοψήφισμα… Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα. Τη Δευτέρα θα έχει μπει η βάση μιας συμφωνίας και η ΕΚΤ θα πράξει το καθήκον της και θα υπάρξει άνοιγμα των τραπεζών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, δυο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ αν την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε: «Αν μας εφοδιάσετε με ένα “Όχι”, θα έχετε μια καλή συμφωνία. Οποίος λαός αξιολόγησε την αξία της ψήφου του μετρώντας το με ευρώ ή μάρκα δεν κράτησε για πολύ καιρό τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία, η αξία της ψήφου δεν μετριέται, δεν έχει τιμή».

Ερωτώμενος, τέλος, τι θα γίνει με τις τράπεζες, κι αν οι Έλληνες κινδυνεύουν με κούρεμα καταθέσεων, ο υπ. Οικονομικών, απάντησε: «Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, το καταλαβαίνω, σκέφτεται την Κύπρο. Εδώ δεν θα γίνει αυτό. Ο λόγος που κατέρρευσε το κυπριακό μοντέλο είναι επειδή οι τράπεζες έπασχαν από κεφαλαιοποίηση» και η Ευρώπη αποφάσισε τα χρήματα να βρεθούν από τους καταθέτες κι όχι το κράτος, όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.

«Εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Η ΕΚΤ μέχρι και σήμερα δηλώνει ότι οι τράπεζες είναι φερέγγυες. Με το που θα υπάρξει συμφωνία αμέσως θα ανοίξει ο ELA», τόνισε ο υπουργός.