Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με τις επιταγές που λήγουν όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, επισημαίνει στην «Αγορά» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου.

«Στο διάστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να σφραγιστούν επιταγές ακόμη και στις περιπτώσεις που ο εκδότης θέλει και μπορεί να καλύψει την οφειλή».

Το πάγωμα στις πληρωμές προς το εξωτερικό που επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων λόγω της τραπεζικής αργίας έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Καταγράφονται, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις ή αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Τι αγοράζουν πλέον οι Έλληνες

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τραπεζική αργία και capital control η πτώση του τζίρου στην αγορά κυμαίνεται στο επίπεδο του 80%-90%. εκτός τροφίμων και καυσίμων.

Η αγοραστική κίνηση έχει μηδενιστεί από το προηγούμενο Σάββατο και οι πολίτες πλέον αγοράζουν μόνο τα βασικά προϊόντα, δηλαδή τρόφιμα και καύσιμα, αφού οι καταναλωτές έχουν «κατεβάσει ρολά».

Χωρίς τράπεζες και χωρίς εισαγωγές, δεν υπάρχει αγορά και είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων, τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον αντικείμενο λειτουργίας».