Αρνητική για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι η απόφαση που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με το αίτημα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, με τη συνεδρίαση μάλιστα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να πρόκειται να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει και δεν είναι σαφές αν θα γίνει.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ο κ. Βαρουφάκης θα ζητούσε από τους ομολόγους του της ευρωζώνης παράταση του προγράμματος, ενώ μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών και πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη.

Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί, πρακτικά η Ελλάδα θα βρεθεί την 1η Ιουλίου εκτός προγράμματος και εκτός διαδικασίας συμφωνίας, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με την ολοκλήρωση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη και συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μέχρι σήμερα φαίνεται να μην θέλει να «βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα».

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι μετά τα μεσάνυχτα χθες. Αποκλειστικό θέμα της επικοινωνίας των δυο ανδρών ήταν η συνέχιση της ενίσχυσης των τραπεζών προκειμένου για να κρατηθούν ανοιχτά τα ΑΤΜ για όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο κ. Ντράγκι έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.