Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς η Βουλή αποφασίζει για το δημοψήφισμα, όμως παράλληλα όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες, αφού ακόμη και το δημοψήφισμα μπορεί τελικά να μείνει στον αέρα.

Η Βουλή αποφασίζει για την πρόταση περί δημοψηφίσματος που αιφνιδιαστικά κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, έχοντας κλιμακώσει τη σύγκρουση με του Θεσμούς, μιλώντας για εκβιασμό και τελεσίγραφα χαρακτηρίζοντας ως ένα νέο σκληρό μνημόνιο την πρόταση που θα έφθανε σήμερα προς έγκριση στο Eurogroup.

Την ώρα αυτή, όμως η πρόταση των Θεσμών είναι στον αέρα, καθώς ήδη από τα ξημερώματα ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα αποσυρθεί και δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Eurogroup.

Αν γίνει αυτό τότε το ερώτημα του δημοψηφίσματος μένει μετέωρο. Δεν υπάρχει ουσιαστικά ερώτημα για δημοψήφισμα.

Σήμερα το πρωί, με δηλώσεις του ο Π. Καμμένος, τόνισε πως εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την ελληνική πρόταση, τότε το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποσυρθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του ήταν ξεκάθαρος και έχει έτοιμες τις επόμενες κινήσεις του.

Στην περίπτωση που το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί και η κάλπη βγάλει «όχι», τότε ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι μπορεί να ζητήσει καλύτερη πρόταση.

Εάν, επικρατήσει το «ναι» τότε ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί και θα γίνουν εκλογές όπως τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Όλα αυτά βέβαια σχετίζονται άμεσα με τις τράπεζες. Δεν είναι σαφές, σημειώνει η Wall Street Journal, αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Ταυτόχρονα τα ερωτήματα για το δημοψήφισμα είναι πολλά.

Μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχουν χρήματα για να στηθούν οι κάλπες, αν προλαβαίνουν να στηθούν πανελλαδικά μέσα σε ελάχιστες μέρες και αν προλαβαίνει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την ουσία του ερωτήματος και τις συνέπειες του ναι ή του όχι.