Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα, Siemens. Τρία σκάνδαλα, πολλές κατηγορίες, ακόμα περισσότερες αλληλοκατηγορίες, κανείς όμως ένοχος. Κι όλα αυτά ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ακόμα μία επιτροπή, η περιβόητη εξεταστική για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι η σύστασή της θα προχωρήσει, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει ακόμα και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε πολιτική εκκρεμότητα τα ομόλογα
Άγνωστο παραμένει το πότε θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, μετά την απόφαση παραπομπής δύο πρώην υπουργών της Ν.Δ.
Κι αυτό διότι η απόφαση για τη χρονική συγκυρία θα είναι καθαρά πολιτική και θα ληφθεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι πάντως ένα πεδίο που η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί προνομιακό, εκτιμώντας ότι οι ευθύνες στελεχών της ΝΔ είναι ξεκάθαρες, και συνεπώς αναμένεται να αξιοποιηθεί καταλλήλως και στον πιο «βολικό» πολιτικά χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας ποινικές ευθύνες εντοπίζονται μόνον για τον Πέτρο Δούκα και το Σάββα Τσιτουρίδη. Όσον αφορά τους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη, γίνεται λόγος μόνον για πολιτικές ευθύνες.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το πόρισμα της εξεταστικής θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατόπιν, για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας από τουλάχιστον 30 βουλευτές και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής (151 ψήφοι) που να δέχεται την πρόταση αυτή.
Το «μπαλάκι» στο Δικαστικό Συμβούλιο
Τρεις τελικώς από τους πέντε εμπλεκόμενους υπουργούς της Ν.Δ. παραπέμφθηκαν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Οι δικαστικοί που το απαρτίζουν είναι εκείνοι που θα αποφανθούν αν ο Πέτρος Δούκας, ο Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Αλέξανδρος Κοντός θα διασχίσουν τις πύλες του Ειδικού Δικαστηρίου, αξιολογώντας την εισήγηση της Ολομέλειας της Βουλής και αποφαινόμενοι επί της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων.
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, η Ν.Δ. είχε καταγγείλει ότι η παραπομπή των τριών πρώην υπουργών ήταν άκυρη και προϊόν υφαρπαγής της ψήφου της Αριστεράς.
Εκτός της Ν.Δ., από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει και ο ΛΑΟΣ υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της παραγραφής δεν είχε αποσαφηνιστεί επαρκώς.
Στη σέντρα τα «καμένα χαρτιά»
Από παράταση σε παράταση έχει πάει το τελευταίο τρίμηνο η εξεταστική για τη Siemens και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το πόρισμά της θα πρέπει να παραδοθεί ως τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύστασή της.
Λίγες μέρες νωρίτερα τα μέλη της αισιοδοξούν να έχουν στα χέρια τους χρήσιμα στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία επεξεργάζεται τον τεράστιο όγκο ψηφιακού υλικού αφενός από το σκληρό δίσκο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Α. Τσακάλου, κι αφετέρου από τον κεντρικό server της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, πλήθος εγγράφων αφορά πολιτικά πρόσωπα, ενώ φημολογείται ότι υπάρχουν και επιστολές υπουργών.
Οσον αφορά την απόδοση ευθυνών, ισχυρό παραμένει το σενάριο ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να ρίξουν το βάρος σε «καμένα χαρτιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη σύσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με το γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Β. Έξαρχο και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ν. Αθανασάκη, ελήφθη η απόφαση να αποδοθούν ευθύνες σε πρώην υπουργούς και συνεπώς η υπόθεση να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει με τον τρόπο του και ο Σ. Βαλυράκης.
Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι το βάρος θα δοθεί στην απόλυτη τεκμηρίωση των όποιων παραπομπών, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα ευτράπελα με το πόρισμα για το Βατοπέδι. Επιπλέον, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το πόρισμα αποτυπώνει σχετική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και, αντίθετα, σημαντική διάσταση των δύο μεγάλων κομμάτων με τις θέσεις της Αριστεράς.