Ερωτήματα προκαλεί στην Τουρκία η επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου καθώς θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο έντονης φημολογίας για ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών στο Αιγαίο.

Μάλιστα, υπάρχουν φήμες για ανακοίνωση «σχεδίου ειρήνης», όπως δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής. Στις 6 Ιανουαρίου ο έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο μακρινό Ερζερούμ, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πρέσβεις της Τουρκίας και ανταλλάσσουν απόψεις για την εξωτερική πολιτική.

Η φημολογία δεν προκαλείται τυχαία καθώς τούρκοι αξιωματικοί φροντίζουν να στέλνουν μηνύματα με δηλώσεις τους πως κάτι κινείται στο Αιγαίο. Μάλιστα, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, φρόντισε να υπενθυμίσει πως «η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τα υπερασπιστούμε».

Πάντως εντύθπωση προκαλεί η άνεση της τουρκικής πλευράς η οποία διαρρέει πληροφορίες, τη στιγμή που οποιοδήποτε «σχέδιο ειρήνης» για το Αιγαίο συνεπάγεται αλλαγή δεδομένων για την υφαλοκρηπίδα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τον εναέριο χώρο.