«Η ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Αποτυχία που αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων, στην υπέρβαση των δαπανών, στην απόκλιση του ελλείμματος. Αποτυχία που επιχειρείται να καλυφθεί μέσα από τις συχνές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων και να αντισταθμιστεί μέσα από τις συνεχείς λογιστικές ακροβασίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε:

«1ον. Η υστέρηση εσόδων σε σχέση με το νέο αναθεωρημένο στόχο, συνεχίζεται.
Έτσι, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,8% το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι (λίγο πάνω από 3% χωρίς την περαίωση φορολογικών υποθέσεων), έναντι του νέου αναθεωρημένου στόχου για ετήσια αύξηση κατά 6% (στόχος «Μνημονίου»: +13,7%, στόχος πρώτης αναθεώρησης: +8,7%).

2ον. Οι δαπάνες, παρόλο που είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 6,5% λόγω, κυρίως, της οριζόντιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής και της συρρίκνωσης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, υπολείπονται του αναθεωρημένου (προς τα κάτω) ετήσιου στόχου για μείωση κατά 7,5%, καταδεικνύοντας, σε ακόμη μία περίπτωση, την αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει τη σπατάλη του Δημόσιου Τομέα.

Και σ’ όλα αυτά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το παρατεταμένο και διευρυνόμενο φαινόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου προς διάφορους προμηθευτές, που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη συρρικνωμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, επιδεινώνοντας την ύφεση (4,6% το τρίτο τρίμηνο του 2010), διογκώνοντας τα «λουκέτα» στην αγορά, αυξάνοντας την ανεργία (12,6% το Σεπτέμβριο του 2010).

3ον. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η παρατεταμένη – για τέταρτο συνεχή μήνα – και διευρυνόμενη απόκλιση από τον αναθεωρημένο (προς τα κάτω) στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους, επιτυγχάνεται λογιστική μείωση του ελλείμματος κατά 27,4% σε σχέση με πέρυσι έναντι του αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 33,2% (το εξάμηνο η μείωση ήταν 45,4%, το επτάμηνο 39,7%, το οκτάμηνο 32,3%, το εννεάμηνο 30,9%, το δεκάμηνο 30,2%).

Συνεπώς, θεωρείται πολύ δύσκολη η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ το 2010, όπως αναγράφει ο Προϋπολογισμός, αφού η μείωση κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους ανέρχεται μόλις στα 7 δισ. ευρώ (από 7,5 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο δεκάμηνο).

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη χθεσινή Έκθεσή της αναφέρει ότι «[…] ο στόχος για το 2010 όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί […]».

Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει, επιτέλους, τις κατάλληλες αλλαγές, απαλλασσόμενη από το σύνδρομο κατοχής της μοναδικής αλήθειας, για τη θεραπεία των μακροχρόνιων παθογενειών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, για τις οποίες, άλλωστε, φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης».