«Δική μας αποστολή είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», δήλωσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναλύοντας τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διαφορετικό από αυτό των τελευταίων δεκαετιών, που θα οδηγήσει σε μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ίδρυση εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που θα επιχειρεί να δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά, καθώς και νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της επιτροπής ανταγωνισμού, τη ρύθμιση της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο το θεσμικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη ριζική αναμόρφωση του πλαισίου των κρατικών προμηθειών.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός στις δημόσιες συμβάσεις αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τη χρήση software από το οποίο θα περνούν όλες οι συμβάσεις του δημοσίου τομέα.
Στους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης η επίσπευση του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Αναπτυξιακό έλλειμμα» εντόπισε στην πολιτική της κυβέρνησης ο Κωστής Χατζηδάκης της ΝΔ και υποστήριξε ότι «γι’ αυτό ο πρωθυπουργός άλλαξε το επιτελείο στο υπουργείο. Ευχόμαστε τα περισσότερα που προαναγγέλλεται να πραγματωθούν, μας τα είχε πει κι η προκάτοχός σας όμως».

Ο Αγγελος Τζέκης του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μιλά για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τελικά όμως η πολιτική είναι ίδια με εκείνη που συσσωρεύει δεινά για το λαό.

Ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑ.Ο.Σ. διαμαρτυρήθηκε για την απόσυρση νομοσχεδίου της πρώην υπουργού Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ενώ η Ευαγγελία Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση θα πρέπει να διέπονται και από κοινωνική πολιτική και όχι μόνο ενίσχυση της αγοράς.