«Πριν πάρω τις αποφάσεις μου θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις της αντιπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή καλώντας τα κόμματα να πάρουν ευθέως θέση αν δέχονται ή απορρίπτουν τη συμφωνία. Μάλιστα εκτίμησε ότι παρά το πισωγύρισμα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.

Για τη μεταφορά των δόσεων του ΔΝΤ είπε πως: «Είναι πλέον σαφές σε όλους πως κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει για εμάς, αλλά για όλους».

Ο κ. Τσίπρας αφού αποκάλυψε ότι η πρόταση των δανειστών προβλέπει το τέλος του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10 μονάδες κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

«Τώρα ξέρετε. Να μας πείτε αν αποδέχεστε  ή απορρίπτεται τη συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός που δήλωσε ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα το σχέδιο που του παρουσίασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Σήμερα θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης, αν μας καλεί να αποδεχθούμε τη πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί. Τώρα ξέρετε τι μας ζητούν, σας καλώ να μας πείτε αν δέχεστε να υπογράψουμε ή όχι τα μέτρα που μας προτείνουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι: «Ο ελληνικός λαός θέλει να μην υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Αν δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν θέλουν να ταπεινώσουν και υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό, θα έχουνε τα αντίθετα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στην ΕΚΤ τόνισε πως: «Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μίας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης» και είπε ότι: «Δεν έχουν καμία νομική βάση οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στην Ελλάδα».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο την ελληνική πρόταση και μάλιστα ενιαία ως σύνολο.

«Καταθέσαμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση στους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή ηγεσία. Αποτελέσε την ειλικρινή διάθεση μας για συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα του Brussels Group. Ήταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στους συνομιλητές μας. Η πρόταση αυτή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας: «Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πλέον αποδέχονται οι θεσμοί», ενώ πρόσθεσε με νόημα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η πρόταση μας αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Οι δύσκολες παρεμβάσεις που προβλέπει θα υλοποιηθούν μόνο αν υπάρξει συνολική συμφωνία – λύση. Δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας».