Σιγή ασυρμάτου τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα που συζητήθηκαν στην ωριαία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη ήρθε ως επισφράγισμα μίας ημέρας που κατακλύστηκε από αρνητικά δημοσιεύματα, τα οποία έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφραζόταν από το κυβερνητικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για τελεσίγραφο από την πλευρά του EuroWorking Group προς την ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, που αρκούνταν χθες να παραδέχεται δυσκολία στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα πάντως με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι Ευρωπαίοι φέρονται να έθεσαν ως διορία την ερχόμενη Πέμπτη για την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη συμφωνίας.

Η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού εντάσσεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για τη μεταφορά του ειδικού βάρους της διαπραγμάτευσης στο «γήπεδο» των ηγετών, καθώς οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group την Πέμπτη σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είχαν τελματώσει.

Την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού ακολούθησε πολύωρη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος τέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, με τις πληροφορίες ωστόσο που βγήκαν από το Μαξίμου να είναι με το σταγονόμετρο για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης με Μέρκελ και Ολάντ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής τόσο στο Brussels Group, όσο και στο EuroWorking Group είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Οι εργασίες σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν και σήμερα.