Πυρά κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για πραγματική αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία, εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την αριστεία, να επαναφέρει τον κομματισμό και τους αιώνιους φοιτητές καθώς και να καταργήσει την αξιολόγηση.

Παράλληλα, η συντονίστρια της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ υπενθύμισε τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 08/05 κατά την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα θέματα της παιδείας δεν είναι ουδέτερα αλλά έχουν ιδεολογικό πρόσημο και η κυβέρνηση ήρθε με τις αποσκευές της.

«Η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα και ξέρει ότι τα πρότυπα σχολεία είναι τα κολέγια των φτωχών. Δεν θα ανεχθούμε τα κολεγιόπαιδα της αριστεράς να καταργήσουν τα κολλέγια των φτωχών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.

Για μεγάλη αντιμεταρρύθμιση σε εξέλιξη στο χώρο της παιδείας έκανε λόγο και ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης. Ανέφερε επίσης ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση στην πραγματικότητα απαυγάζει μια εξισωτική αντίληψη προς τα κάτω και ό,τι εξέχει από το μέσο όρο θεωρείται αρρωστημένη αντίληψη.

«Πρόκειται για νεοαροστερίστικη αντίληψη και δεν έχει καμιά σχέση με την παλαιά αριστερή αντίληψη για την αριστεία που ίσχυε και στον κομμουνιστικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Φορτσάκης.

«Αρνείται την οποιαδήποτε αξιολόγηση, ουσιαστικά αφήνει την επιλογή στα χέρια του κόμματος και επανερχόμαστε σε μια κατάσταση που το κόμμα θα έχει ξανά τον πρώτο λογο στη διοίκηση της εκπαίδευσης», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληπτικές αντιλήψεις που δεν έχουν επαφή με πραγματικότητα.

Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία εντάσσονται σε γενικότερη αντίληψη καθώς, εξήγησε, αντίστοιχα κινείται στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη μετανάστευση.

«Η άρνηση της αξιοκρατίας είναι γενική», συνέχισε και ειδικά για την παιδεία είπε πως θίγεται πρωτίστως η μέση παιδεία. Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων, το διδακτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, τους αιώνιους φοιτητές, το άσυλο, τη βάση στο 9,5, την εκλογή των πρυτανικών και πανεπιστημιακών αρχών.

«Κατά την άποψη μου η παιδεία σήμερα είναι σημαντικό πολιτικό πρόβλημα. Για μένα είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό. Τα μυαλά μας διαλυμένα εξαιτίας της παιδεία μας. Αν δεν φτιάξουμε την παιδεία μας, τα ίδια θα κάνουμε στην οικονομία», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.