Το γεγονός πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της ευρωπαϊκής λιτότητας» είναι στην ουσία ο λόγος καθυστέρησης της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Online με τους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η συμφωνία απέχει «το πολύ δέκα μέρες» μέχρι να υλοποιηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, «έχουμε επιτύχει ένα ευρύ πεδίο συμφωνίας το οποίο κανένας δεν αμφισβητεί. Μάλιστα αν το ΔΝΤ δεν ήταν στο παιχνίδι, η συμφωνία μπορεί να είχε ήδη κλείσει. Πάντως βήματα έχουν σίγουρα διανυθεί. Ήδη μια σειρά από μέτρα που δεν είχαν παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν συμφωνηθεί. Όσον αφορά τον ΦΠΑ, υπάρχουν πεδία που είμαστε κοντά και μάλιστα κάποιες από τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς είναι αποδεκτές από τους δανειστές. Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι πως ο ΦΠΑ θα είναι τέτοιος, ώστε να μην επιβαρύνει επιπλέον τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Άλλα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει είναι εκείνα για την αποφυγή της φοροδιαφυγής, για το λαθρεμπόριο καυσίμων».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ώστε να μην ρίχνει το βάρος σε όσους χτυπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Δηλαδή θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα υπάρχει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, και δεν θέλουμε να υπάρξει μείωση συντάξεων. Αυτά είναι και τα αγκάθια όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, στην ουσία γι’ αυτά καθυστερούμε. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ένας ακόμα στόχος το ίδιο και το να υπογράψουμε μια συμφωνία της οποίας οι όροι θα εξασφαλίζουν επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, πράγμα που θα εξασφαλίσει και χρόνο για το μέλλον. Τα αγεφύρωτα μέχρι στιγμής θέματα είναι η μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η έκπτωση την οποία δεν θέλουμε να κάνουμε στο θέμα των εργασιακών σχέσεων».

Όσο για το λόγους που η συμφωνία αργεί επειδή κάποιοιεταίροι εμφανίζονται διστακτικοί, ο κ. Κορωνάκης ανέφερε ως μια από τις αιτίες το γεγονός πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Λιτότητας». Σε ερώτηση που δέχτηκε «αν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» απάντησε «πως οφείλει να είναι συμβατό αφού το κομμα του ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι συσχετισμοί είναι πάρα πολύ δύσκολοι γι’ αυτό κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν έχει κανένας συμφέρον σήμερα να μην καταλήξει η συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό και για την ίδια την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι η κ. Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος που για τρίτη φορά μέσα σε εκατό χρόνια θα τολμήσει να ξαναδιαλύσει την Ευρώπη. Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και αποβλέπουμε σε μια συμφωνία μακροπρόθεσμη κι όχι στην είσπραξη μιας μόνο δόσης. Ζούμε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας λόγω του ότι είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Μόλις επιτευχθεί θα παρθούν μέτρα που θα δώσουν ανάσα». Παρόλα αυτά άγνωστη παραμένει η ημερομηνία της επίτευξης της, σε μια πρόχειρη εκτίμηση ανέφερε πως «το πολύ να πάρει δέκα μέρες».