Τη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενος «τις αρχές και τις αξίες του Έθνους», τίμησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και οι κάτοικοι της Καρπάθου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, παρουσία του υπουργού Πάνου Καμμένου, με αφορμή τη συμπλήρωση 9 ετών από τη θυσία του.

«Αξιωματικοί σαν τον Ηλιάκη, με το αίμα τους γράφουν και συντηρούν ανεξίτηλα τις παραδόσεις μας και με τη θυσία τους διατηρούν τον αέρα, τις θάλασσες και τα νησιά μας Ελληνικά. Δεν υποχώρησε, δεν γονάτισε, δεν οπισθοχώρησε. Έγινε ένας από τους σπουδαίους αυτού του Έθνους και μας καθοδηγεί… Αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ.Καμμένος στην ομιλία του, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του προς την οικογένεια του ηρωικού σμηναγού.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διαβεβαίωσε τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, που «φυλάνε Θερμοπύλες», ότι «η νέα γενιά των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας φέρνει εις πέρας το έργο της, με υπερηφάνεια, υψηλή εθνική συνείδηση και απόλυτη επιτυχία».

Στο σημείο αυτό εξήρε «το πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού με τα οποία υπηρετούν την Πατρίδα και δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας συνόρων και των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας. Έτσι λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

«Έχουμε ηθική και εθνική υποχρέωση να παραδειγματιστούμε από τους γενναίους, σαν τον Ηλιάκη, που μας δείχνει ποιος είναι ο δρόμος, αλλά και ο τρόπος για να κάνουμε την Πατρίδα μας ισχυρότερη. Μια Πατρίδα που θα του αξίζει».

«Μας θυμίζει και μας ορίζει την αποστολή μας, σε μία εποχή που η Πατρίδα, το Έθνος, καταβάλλει ένα επίπονο αγώνα για να ξανακερδίσει όσα έχασε. Καταβάλλει έναν αγώνα απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν στην παγκοσμιοποίηση, στην υποστολή των σημαιών, στην κατάργηση των εθνών – κρατών, στην κατάλυση των αξιών. Απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία, για την οποία έπεσε ο Ηλιάκης, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», τόνισε.

«Πρέπει να προσανατολιστούμε ξανά σε έννοιες, όπως το καθήκον και το εθνικό συμφέρον. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να το κάνουμε αυτό, για τους “Μάρτυρες”, που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, σε χώμα, αέρα και νερό. Αλλά και γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να απαξιώνουμε την αγάπη και την αγωνία του απλού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που “γι’ αυτά πολεμήσαμε”, να απαξιώνουμε την αγωνία των παιδιών του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, να μην πάει χαμένη η θυσία του πατέρα τους», κατέληξε.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ήρωα σμηναγού, μνημείο που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι της Καρπάθου και επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F-16 της ομάδας «Ζευς».

Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.