Έντονη είναι πλέον η αίσθηση ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens θα αποφεύγει τεχνηέντως να προτείνει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για παραπομπή σε προανακριτική.

Την ίδια ώρα όμως, θα περιγράφει αναλυτικότατα πράξεις και παραλείψεις που επιφέρουν ποινικές συνέπειες, κατά την υπογραφή και εκτέλεση συμβάσεων με ΟΤΕ, ΟΣΕ, για το C4i κλπ.Το οξύμωρο -τουλάχιστον- του πράγματος, επεσήμανε στη σημερινή συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από τα όσα αποκαλυπτικά αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της εξεταστικής.

Ο Σήφης Βαλυράκης επιμένει ότι προέχει η ομοφωνία των κομμάτων.Η οποία, βέβαια, είναι προφανώς ευκολότερη για το κομμάτι των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης και ενδεχομένως αδύνατη για το κομμάτι της αξιολόγησης και της πρότασης για παραπομπή σε προανακριτική.Στο μεταξύ, η ολομέλεια ενέκρινε άλλη μια παράταση για τις εργασίες της εξεταστικής, που θα πρέπει να παραδώσει πλέον το πόρισμά της ως τις 10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί το αποκαλυπτικό απόσπασμα των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής.

Πάνος Καμμένος: Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε, να καταγραφεί η διαφωνία μου, όσον αφορά το θέμα του πορίσματος. Διότι από ότι αντελήφθην η πρόθεση είναι να καταθέσουμε ένα πόρισμα το οποίο δεν θα έχει ονόματα.

Πρόεδρος (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού την είδατε αυτή την πρόθεση; Κάνετε λάθος.

Πάνος Καμμένος: Μπορεί να κάνω λάθος. Αν κάνω λάθος καλώς.

Γιατί θα ήθελα να πω ότι διαβάζοντας προσεκτικά τον Κανονισμό της Βουλής, για να μπορέσει να γίνει Προανακριτική Επιτροπή απαιτείται τριάντα Βουλευτές να προτείνουν προς την Ολομέλεια συγκεκριμένα μόνο αδικήματα. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει θέμα κατάρτισης Προκαταρτικής.

Και νομίζω ότι εδώ μέσα έχουμε συμφωνήσει όλοι από ότι έχω αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό έχει ποινικά και πολιτικά αδικήματα, για πολιτικά πρόσωπα.

Το οποίο το ξέρουμε, όλοι, εδώ και ένα χρόνο.Πιστεύω, λοιπόν, και το καταθέτω στην Επιτροπή ότι το πόρισμά μας, ανεξαρτήτως αν είναι κοινό ή όχι, θα πρέπει να περιγράφει…

Πρόεδρος (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτα θα πρέπει να είναι αξιοπρεπές, βέβαια.Πάνος Καμμένος: …και αδικήματα και ονόματα. Αλλιώς θα έχουμε αποτύχει πλήρως.Πρόεδρος (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, η διαδικασία είναι νομίζω σαφής όπως έχει ξεκινήσει.

Εάν δεν συμφωνήσουμε στα πραγματικά περιστατικά, που ουσιαστικά είναι η παρουσίαση της δουλειάς μας τώρα οκτώ μήνες, κάτι που οφείλουμε και στον εαυτό μας, στον χρόνο που χάσαμε εδώ, στον ελληνικό λαό που παρακολουθεί και περιμένει με αγωνία και προφανώς στην Ολομέλεια της Βουλής, προς τους πολιτικούς Αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο έχουμε πάρει σαφή κατεύθυνση.

Άρα, λοιπόν, εμείς θα ολοκληρώσουμε με τα πραγματικά περιστατικά. Και από κει και πέρα θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας.

Γι’ αυτό και συμφώνησα με τον κ. Τζαβάρα ότι στα πραγματικά περιστατικά δεν πρέπει να βάλουμε αξιολογήσεις. Η αξιολόγηση είναι επόμενο στάδιο. Συμφωνούμε.