«Εντελώς ανυπόστατα και κακόβουλα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα σενάρια για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες, θέμα για το οποίο μίλησε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως σημείωσε, «χρησιμοποιούνται με τρόπο καθόλου υπεύθυνο. Το σενάριο δεν υπάρχει και το δηλώνει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά θα το δηλώσουν και οι επικεφαλής των θεσμών».

«Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως χρησιμοποιούνται ως τρόποι πολιτικής πίεση προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Σακελλαρίδης γνωστοποίησε πως σήμερα στις 17:00 στο Μαξίμου θα γίνει συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, σημείωσε πως «δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών» η επίτευξη συμφωνία, «σίγουρα είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης,. Μέχρι τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου να έχουμε μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή».

Σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, επανέλαβε πως «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας γι’ αυτό και επιδιώκουμε τη συμφωνία αυτή».

Για τους μισθούς και τις συντάξεις, υπογράμμισε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το τέλος Μαΐου.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. Ο πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί μια συμφωνία με έντιμα χαρακτηριστικά που ορίζονται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης πως τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση είναι εκείνα του ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό, το ζήτημα των δημοσιονομικών και για τα εργασιακά. «Σε αυτά γίνεται η συζήτηση», σημείωσε.

Έχουμε προτείνει στοιχειοθετημένα να μεταφερθούν όλα τα τρόφιμα από όποια κλίμακα και αν είναι, στη χαμηλότερη του 7%, σημείωσε ερωτηθείς για το ΦΠΑ. «Οι μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ αποσκοπούν στο να αποσυμπιέσουμε το καλάθι της νοικοκυράς και να μεταφερθούν τα βάρη στα μεγαλύτερα εισοδήματα», συμπλήρωσε.

Για το αν η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει «όταν υπάρχουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες ώστε να λάβει χώρα. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα».

«Η συμφωνία που θα φτάσει στη Βουλή θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να μην υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την ψήφισή της. Συζητάμε για μια ενιαία συμφωνία, όπου θα μπουν όλα τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός, που θα δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες στην ελληνική οικονομία», τόνισε επίσης.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Οικονομικών και το θέμα των ηχογραφήσεων απάντησε ότι ο κ. Βαρουφάκης σέβεται απολύτως την εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων που λαμβάνουν χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως «η μικρή αύξηση του ΕΛΑ έχει να κάνει και με την σταθεροποίηση των εκροών από το τραπεζικό σύστημα», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει απόθεμα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα.

«Δεν πιστεύω ότι όσο φτάνουμε κοντά στη λύση ένα ενδεχόμενο κουρέματος των αξιών ομολόγων θα βοηθούσε, θα υπονόμευε τη διαπραγμάτευση», επισήμανε.

Για το ζήτημα της ΕΡΤ, δήλωσε πως «η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εκφραστεί αρνητικά στην τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, επομένως δεν τίθεται κάποιο ζήτημα με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Για την κυβέρνηση όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που νομοθετήθηκε για την ΕΡΤ πριν από 2 εβδομάδες που ήταν και βασική θέση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει άμεσα ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του νόμου».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τυχόν αρνητική γνωμοδότηση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι δεν νομίζω ότι θα υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση.

Δεν πρέπει να εξετάζεται η ουσία της πολιτικής με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη που χαίρει απεριόριστης εμπιστοσύνης πρωθυπουργού και κυβέρνησης, απάντησε για το κατά πόσο δημιουργούνται προσχώματα στη διαπραγμάτευση από τις πρακτικές Βαρουφάκη.

«Όταν είναι σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική ή να εκφράσεις διαφωνίες στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας και σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Εμείς από τη δική μας την πλευρά έχουμε επιλέξει να μην απαντάμε με αυτόν τον τρόπο αλλά σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης να ξεκαθαρίσουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και πάνω σε αυτές να διαπραγματευτούμε.

Ερωτηθείς για το αναπτυξιακό πακέτο, σημείωσε πως θα κατανεμηθεί με τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των ωφελειών στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Δεν έχουμε σκοπό μέσα από ένα τέτοιου τύπου επενδυτικό πρωτόγραμμα να ευνοήσουμε μία νέα ολιγαρχία, ανέφερε και πρόσθεσε: Θέλουμε να μπορέσει να πάρει ανάσα η κοινωνία και η οικονομία.

Αναφερόμενος στην άνοδο των Podemos στις ισπανικές εκλογές τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις και βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα από αυτές.

«Δεν μπορεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός —–ενώ είναι σε τόσο κρίσιμο σημείο η διαπραγμάτευση- σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του κ. Βενιζέλου. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην δώσει σε αυτό το σημείο τέτοια ενημέρωση» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, ερωτηθείς για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει να απαντήσει στην τρίτη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας στα περί φοροεπιδρομής ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «είναι εύκολη η επίκληση της λαϊκής ρήσης, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Ερωτηθείς για τα όσα είπε για την κα Κωνσταντοοπούλου ο Γιάννης Πανούσης, ο Σακελλαρίδης είπε ότι «πολλές φορές άλλοτε η κυβέρνηση συμφωνεί με δηλώσεις υπουργών της και άλλοτε όχι. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα με τον κ. Πανούση».