Με το μυαλό στο σκόπελο των εσωκομματικών αναταράξεων που τον περιμένουν με την επιστροφή του στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα, γνωρίζοντας ότι η όποια συμφωνία πετύχει με τους δανειστές μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να περάσει διά πυρός και σιδήρου από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και το στενό περιβάλλον του έχουν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκπτώσεις από τις θέσεις της, χωρίς να θίγονται οι βασικές κόκκινες γραμμές, εφόσον και η πλευρά των εταίρων εμφανιστεί διατεθειμένη να επιδείξει μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Η γραμμή αυτή του Μεγάρου Μαξίμου και τα δεκάδες σενάρια που κυκλοφορούν καθημερινά στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο έχουν πυροδοτήσει τον τελευταίο καιρό αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με μερίδα του κόμματος να ζητά πιστή εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και ρήξη με τους δανειστές.

Οι ζυμώσεις κυρίως μεταξύ στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και άλλων αριστερών συνιστωσών της Κουμουνδούρου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πάρει φωτιά, με στελέχη και βουλευτές με καθημερινές παρεμβάσεις τους και δημόσιες τοποθετήσεις τους να ζητούν την υλοποίηση στην ολοκληρία τους των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και αν αυτό είναι το μέλλον της χώρας μέσα στην νομισματική ένωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, επιστρέφει στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται εκρηκτική.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα συζητηθούν διεξοδικά όλες οι νέες εξελίξεις όπως θα προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας και εκεί θα εκφραστούν ανοιχτά οι διαφωνίες του κόμματος με την τακτική της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της ενημέρωσης για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ζητήσει να κατέβουν οι τόνοι σε εσωκομματικό επίπεδο και να επαναλάβει ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της χώρας στο ευρώ, στέλνοντας έτσι μήνυμα στους «νοσταλγούς» της δραχμής για σιωπητήριο.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει κατά την διαπραγμάτευση να πετύχει μία συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, κανένα νόμο για ομαδικές απολύσεις, νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις.

Στελέχη που έχουν ήδη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις θα τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου το κλίμα αναμένεται ιδιαίτερα φορτισμένο.

Στους πονοκεφάλους του Αλέξη Τσίπρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται περισσότερο από όλα η στάση που κρατάει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αφενός με τις καθημερινές της παρεμβάσεις δημιουργεί προσχώματα στην κυβέρνηση, αφετέρου φαίνεται πλέον ανοιχτά ότι χαράσσει προσωπική πολιτική πορεία…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου η κα Κωνσταντοπολου δεν καλύφθηκε με κάποια απάντηση στις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι το περιστατικό με τον ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ