«Αυτή την κρίσιμη ώρα η πατρίδα σάς χρειάζεται» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επικαλούμενος τη φράση του Τζον Κέννεντι «αυτή την ώρα μην κοιτάτε τι μπορεί να κάνει για εσάς η πατρίδα. Κοιτάξτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι’ αυτήν» ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως γνωρίζει ότι είναι αυτονόητο αυτό που τους τονίζει, και πρόσθεσε: «Η ψυχή σας είναι ελληνική, γιατί για εμάς η πρώτη σας πατρίδα είναι η Ελλάδα και στηριζόμαστε πάνω σας κάθε φορά που είστε εδώ. Έτσι σας αισθανόμαστε και στηριζόμαστε πάνω σας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν και θύμισε τις συνθήκες υπό τις οποίες ιδρύθηκε η ΑΧΕΠΑ, το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Θυμηθείτε πόση διαδρομή έχετε κάνει από τότε, τι έχετε καταφέρει. Θυμηθείτε ότι είστε προσωπικότητες, για τις οποίες είναι υπερήφανη η πρώτη πατρίδα σας, η Ελλάδα, όπως και η δεύτερη πατρίδα σας, οι ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

O ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Φίλιπ Φράγκος (Ph. Frangos), αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είμαστε γεννημένοι στην Αμερική, δεν ξεχνάμε την πατρίδα. Είμαστε Αμερικανοί, αλλά η καταγωγή μας είναι ελληνική. Και είμαστε, όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά, Έλληνες». «Αισθανόμαστε τον πόνο των Ελλήνων σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της κρίσης και προσπαθούμε από την πλευρά μας να στείλουμε το μήνυμα στη Βουλή, στη Γερουσία, στα αμερικανικά ΜΜΕ, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, και σε κάθε ευκαιρία τούς θυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Αμερικής. Ακόμη και τώρα είναι συνεπής σε όλες τις νατοϊκές υποχρεώσεις της, σε μέρη του κόσμου πολύ επικίνδυνα. Η Ελλάδα στέκεται με την Αμερική, με το συμφέρον της Αμερικής» δήλωσε ο κ. Φράγκος και κατέληξε: «Το μόνο που ζητάμε είναι να μην υπάρχουν από εδώ αρνητικές φωνές σε βάρος των ΗΠΑ, γιατί πρέπει εμείς να καταβάλουμε μεγαλύτερο κόπο μετά, αλλά δεν φαντάζομαι να συμβαίνει κάτι τέτοιο».