Έγγραφο για το κόστος των επετειακών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του κ. Καμμένου, το συνολικό κόστος των συμμετεχόντων τμημάτων (προσωπικού και μέσων) κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2015, δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα έτη. Και αυτό, καθώς για τα μεν μηχανοκίνητα τμήματα η δραστηριότητα εντάχθηκε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων Στρατού Ξηράς, για τα δε αεροσκάφη η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις δεν αφορούσε επιπλέον πτητικό χρόνο αλλά συμπεριελήφθη στο συνολικό χρόνο πτήσεων.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Καμμένος, η οργάνωση των εκδηλώσεων έγινε με γνώμονα πληθώρα παραγόντων, ιδίως δε τις κρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

«Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν μεν τα πλέον σύγχρονα και υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα, με σκοπό την προβολή της αποτρεπτικής ισχύος, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξύψωση του ηθικού του Ελληνικού λαού, αλλά καταβλήθηκε και προσπάθεια εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών», αναφέρει ο κ. Καμμένος και ενημερώνει ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ότι «η υπόψη δραστηριότητα έχει ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Επιπλέον, στο μέτρο που τα εν λόγω μηχανοκίνητα τμήματα-οπλικά συστήματα, κατά τα έτη 2014-2015, προέρχονταν κυρίως από μονάδες της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου του Ν. Αττικής και από μέσα τα οποία συμμετείχαν σε συνεκπαιδεύσεις στην ίδια περίοδο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, το κόστος της παρέλασης περιορίστηκε σημαντικά».

Ο κ. Καμμένος ενημερώνει επίσης ότι ο χρόνος πτήσεων των αεροσκαφών του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2015, δεν αφορά επιπλέον χρόνο πτητικού έργου, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό χρόνο πτήσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της αποστολής των τριών Κλάδων, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πτητικό κόστος επετείου. Η συμμετοχή δεν των πεζοπόρων τμημάτων είναι σαφώς λιγότερο δαπανηρή.

«Κατά συνέπεια το συνολικό κόστος των συμμετεχόντων τμημάτων (προσωπικού και μέσων) κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2015, δε διαφοροποιήθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», σημειώνει ο υπουργός, προσθέτει όμως ότι «περισσότερες πληροφορίες για όλα τα ανωτέρω, λόγω της διαβάθμισής τους δεν μπορούν να αποδεσμευτούν μέσω της παρούσης διαδικασίας».

Ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει να ενημερωθεί και αν θα διαταχθεί ΕΔΕ για τα συνθήματα που ακούστηκαν από τις δυνάμεις των ΟΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

«Σε ό,τι αφορά στα συνθήματα του αγήματος της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ.) που συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2015, το περιστατικό εξετάζεται υπηρεσιακώς και θα αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες σχετικά, εάν και εφόσον απαιτηθεί», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Ταυτόχρονα όμως σπεύδει να ενημερώσει τον κ. Λοβέρδο και με τα εξής:

«Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται οι αντίστοιχες ενέργειες που είχαν αναληφθεί για ανάλογα συνθήματα που είχαν εκφωνηθεί σε παρελάσεις όταν πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής σας ομάδας».

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου κατέδειξε το υψηλό ηθικό, το φρόνημα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπέμποντας παράλληλα μηνύματα πατριωτισμού, υπερηφάνειας και αισιοδοξίας προς όλους», σημειώνει ο κ. Καμμένος και προσθέτει πως «και η συμμετοχή του κόσμου κατέδειξε την εμπιστοσύνη και την αποδοχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, είχε σπεύσει πάντως να υπογραμμίσει ότι «ως κόμμα αλλά και ο ίδιος προσωπικά, συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα εορτασμού των εθνικών επετείων με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις» και ότι ως κυβέρνηση προσπαθούσαν να μην μετατρέπουν τις εθνικές επετείους σε κομματική προπαγάνδα ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν κατά νου να μην δημιουργούν οι επετειακές εκδηλώσεις εντυπώσεις για σπατάλη των περιορισμένων δημόσιων οικονομικών δυνατοτήτων.