Το νομοσχέδιο για τις φυλακές δεν ήταν φωτογραφικό για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού και δεν δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις μας τις ΗΠΑ δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star», ενώ προσέθεσε πως πρέπει η δημοκρατία να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο.

«Καταρχάς πιστεύω, και το λέω με δεδομένα που έχω, ότι αυτό που είπατε ως αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει συμβεί, δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτή η διαφωνία με τον Ξηρό δεν θα επηρεάσει τη σχέση μας στη διαπραγμάτευση. Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έχει άμεση σχέση και με την έννοια του ελέγχου. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Η διάταξη δεν είναι φωτογραφική κι αυτό φαίνεται, από το γεγονός πως ο ίδιος αρνείται να βγει με το βραχιολάκι, αν είχαμε συνεννοηθεί δεν θα υπήρχε αυτή η άρνηση. Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται, όταν ένας άνθρωπος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και σχεδόν τύφλωση οφείλει να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο»ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη σημείωση του δημοσιογράφου πως οι παθήσεις συνέβησαν εν μέσω της τρομοκρατικής δράσης του Σάββα Ξηρού, καθώς και στο γεγονός πως δεν έχει αποκηρύξει την δράση του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «δεν μπορείς να κάνεις φωτογραφική αρνητική διάταξη σε ένα νόμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε δεχτεί πρόστιμα ως χώρα για την μη τήρηση των νόμων για τις φυλακές. Και αξίζει να σημειώσω πως η κυβέρνηση Σύριζα είναι δύο και τρεις φορές πιο ευαίσθητη στα θέματα τρομοκρατίας γιατί παλαιότερα έγιναν εγκλήματα στο όνομα της αριστεράς. Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν είναι επαναστατική αλλά εξουσιαστική πράξη. Αλλά αν πιστεύουμε πως ένας άνθρωπος ασθενής δεν είναι επικίνδυνος πια πρέπει να δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται και έχει ανθρώπινο πρόσωπο».

Επίσης για το πώς θα καταφέρει να πετύχει έναν στόχο που φαντάζει ακατόρθωτο στα μάτια των πολλών ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «Θα απαντήσω με αισιοδοξία. Δεν σημαίνει πως έχεις την εξουσία όταν έχεις και την διακυβέρνηση, υπάρχουν πολλές εξουσίες, συστήματα διαπλοκής, μιντιακή εξουσίας, γραφειοκρατία κι ένα σύστημα αδράνειας που σε κρατάει πίσω. Πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας όταν παλεύεις για κάτι τι οποίο είναι δίκαιο, το πιστεύεις και έχεις την πλειοψηφία του λαού δίπλα σου, θα φέρεις αποτελέσματα, το πιστεύω αυτό κι ας λένε κάποιοι πως είναι ουτοπία και δεν μπορεί να συγκεράσει τα δύο ζητήματα, το να μείνεις εντός Ευρώπης και να αντιμετωπιστείς την πολιτική λιτότητας. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή η μικρή χώρα, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίες, έπαιξε έναν παγκόσμιο και καθοριστικό ρόλο και έδειξε πως όταν οι λαοί θέλουν μπορούν. Πιστεύω πως καμία εξουσία δεν είναι πανίσχυρη αν δεν έχει την νομιμοποίηση στο λαό. Κι επειδή οι άλλες εξουσίες δεν έχουν νομιμοποίηση θα τα καταφέρουμε».

Τέλος ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «επειδή το τελευταίο διάστημα δεν μιλάμε απλά για Grexit, έχουμε εφεύρει νέες πολλές λέξεις. Το όραμά μου δεν είναι η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη για αυτό και δίνουμε μια μάχη όλοι μας για να γίνει ισότιμη. Πιστεύουμε να υπάρξει μια ρεαλιστική εξέλιξη μέχρι το αργότερο την άλλη βδομάδα να έχουμε μια πρώτη συμφωνία με ένα ελάχιστο πακέτο μέτρων. Πιστεύω πως είμαστε κοντά