«Ορθάνοιχτο» άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία είναι έξω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς δεν ήρθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην την λαϊκής βούλησης. Θα τηρήσουμε αυτή την εντολή όσο πιο πιστά μπορούμε. Αυτό κάνουμε. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ματώνουμε και εμείς για να σταματήσει αυτός ο λαός να ματώνει. Αυτή η εντολή μου βάζει όρια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Αν βρεθώ στην δύσκολη θέση δεν έχω άλλο αποκούμπι. Προφανώς και δεν θα πάμε σε εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές; Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με 162 βουλευτές να τη στηρίζουν και τις δημοσκοπήσεις να μας δίνουν 12 μονάδες διαφορά. Νομοσχέδιο δεν μπορεί να πάει σε νομοσχέδιο. Όχι αν υπάρχει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές προεκτάσεις. Αλλά δεν θα φτάσουμε εκεί. Θα υπάρχει συμφωνία. Έναν έντιμο συμβιβασμό θα τον περάσουμε από την Βουλή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ή ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ευρωπαϊκό από το μνημονιακό πρόγραμμα ή έχει αλλάξει στάση το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε. Λίγο πριν τις εκλογές η ΕΚΤ είχε εφαρμόσει την ποσοτική χαλάρωση. Ελπίζαμε και συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η λογική και πως θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Μόνο οι κοντόφθαλμοί δεν θέλουν μια λύση».