Σχεδόν κάθε Έλληνας υπουργός Οικονομίας τα τελευταία χρόνια ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, οι οποίοι έκαναν και ένα πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, γράφει ο Economist σε άρθρο του για τον Έλληνα υπουργό με τίτλο «Ο Απών καθηγητής».

Ωστόσο, σημειώνει το περιοδικό, αντίθετα με τους προκατόχους του ο κ. Βαρουφάκης έγινε διεθνής διασημότητα προκαλώντας ενόχληση σε πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους επικριτές του, ο τρόπος ζωής του υπουργού- οδηγεί μεγάλη μηχανή, πίνει τα βράδια ποτά σε σικ μπαρ και περνά τα Σαββατοκύριακα σε μια όμορφη βίλα σε νησί που ανήκει στη γυναίκα του- είναι ενοχλητικά παρόμοιο με αυτό των πλούσιων Ελλήνων εκείνος κατακεραυνώνει για την αποφυγή φόρων με την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο κ. Βαρουφάκης- με το δερμάτινο μπουφάν του- δεν μοιάζει ούτε με τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα. Τους κάνει διαλέξεις και δείχνει μικρό ενδιαφέρον στις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εντάθηκε καθώς η ρευστότητα στην Ελλάδα γίνεται πιο πιεστική αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να εγείρει εμπόδια, λένε αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το περιοδικό. Είναι απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από τις ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Οι διαχωρισμοί και εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν, συνεχίζει ο Economist. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, μπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων. Στο διάστημα που εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους ‘θεσμούς’, όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (αντί της μισητής ‘τρόικας’), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Δεν φαίνεται πιθανό η Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αυτό το μήνα, καταλήγει το άρθρο. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν το να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.

Όμως, χωρίς συμφωνία, φαίνεται βέβαιο πως η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τις οφειλές της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη προσήλωσης στη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη «αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάννης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού».