Μόνο με την προϋπόθεση πως θα δεχθούν το «βραχιολάκι» θα μπορεί να προχωρήσει η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός κρατουμένων ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοινώνοντας πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα αρχίσει στις 11 Μαΐου.

Όπως είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Παρασκευόπουλος, η διάταξη για το βραχιολάκι δεν αφορά μέχρι στιγμής ισοβίτες καθώς χρειάζεται έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η διάταξη δυνητικά καλύπτει περισσότερους από 10 ισοβίτες σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε και για τις αναφορές πως η διάταξη αυτή είναι φωτογραφική για τον Σάββα Ξηρό και ο ίδιος χωρίς να τον κατονομάσει είπε πως «τόσο βαριές προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα πρέπει να μας κινητοποιούν ανεξαρτήτως αν είναι 1-2 περιπτώσεις». Αναγνώρισε πως «ορισμένες διεκδικήσεις συσχετίζονται με κοινωνικές διεκδικήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται».

Όταν ρωτήθηκε γιατί να δοθεί προτεραιότητα στην αποφυλάκιση Ξηρού αντί για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο νόμος για την απελευθέρωση κρατουμένων ήταν μια νομοθετική προτεραιότητα ενώ η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης θέλει στελέχωση, χρήματα και να σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε, και δεν απαιτούσε νομοθετική πρωτοβουλία».

Σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του πως κάνει διάλογο με τρομοκράτες, ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε: «θα κάνω διάλογο με οποιονδήποτε για να γλιτώσω τη βία και να υπάρξει νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είπε πως εξετάζονται λύσεις για να μην συνεχιστεί εκεί και έκανε λόγο για άλλο χώρο που δεν θα είναι αυτός του Εφετείου Αθηνών.