«Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη σχετική κυβερνητική απόφαση, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων».

«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων», αναφέρει χαρσκτηριστικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων, να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

Εξ άλλου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, δήλωσε οτι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, «μετά και από δική μας (σσ της Λαϊκής Συσπείρωσης) πρόταση, καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιφυλάχτηκε για τη στάση του και διέκοψε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τονίσαμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, εντάσσεται στους σχεδιασμούς γύρω από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και του επώδυνου των μέτρων, που μέσω και της λειτουργίας των δήμων, θα χτυπήσουν τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».