«Έχουμε χάσει δυο μήνες με αυτή τη διαπραγμάτευση και στην ουσία χρήματα δεν έχει πάρει η χώρα. Δηλαδή εκεί που συζητούσαμε να πάρουμε χρήματα χωρίς μνημόνιο τελικά πήραμε μια παράταση του μνημονίου χωρίς χρήματα. Και αυτή είναι η ουσία», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στις 28 Φλεβάρη επειδή είχαμε διασφαλίσει και τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που τελικά φύγανε, ήταν το μαξιλάρι για να φύγουμε στις αγορές, εμείς είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο, είχαμε συγκεκριμένο πλάνο, όπως είχαμε και τα δυο τελευταία χρόνια».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το 2012 «όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις από μια άλλη αφετηρία, με μια ύφεση στο 7% και με ένα έλλειμμα στο 9,5%, φανταστείτε πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και εμείς φθάσαμε με ένα στόχο στις 28 Φλεβάρη να φύγουμε από το μνημόνιο, γιατί είχαμε διασφαλίσει και τον τρόπο που θα φεύγαμε από το μνημόνιο».

Έκανε λόγο για μια «σταθεροποιημένη οικονομία, διότι από τα ελλείμματα φθάσαμε στα πλεονάσματα και από την ύφεση φθάσαμε στο 0,6% ανάπτυξη», τα οποία όμως «τώρα πηγαίνουν πάλι σε ύφεση και κυρίως και πολύ φοβούμαι ότι θα πάμε πάλι σε ελλείμματα και γι’ αυτό είχαμε και το συγκεκριμένο σχέδιο να φύγουμε από το μνημόνιο».

«Γιατί αυτή είναι η ουσία. Από το μνημόνιο φεύγεις όταν έχεις τη δυνατότητα να δανειστείς από τις αγορές όπως κάναμε το 2014 και δεν πήραμε τα 7,2 δισ. του ΔΝΤ, τα καλύψαμε με δανεισμό. Χωρίς μέτρα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την σημερινή κατάσταση υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει πλέον χρήματα, «πορευόμαστε με τα χρήματα που αφήσαμε εμείς, αλλά τα εξανεμήσαν όλα τα χρήματα αυτά και δεύτερον δεν έχουμε ρεαλιστικό πλάνο για την επόμενη μέρα και τρίτον και κυριότερον σε αυτούς τους δυο μήνες έχει παραλύσει η αγορά και έχουμε συγκεκριμένα απότοκα και συνέπειες στην πραγματική οικονομία».