Την ώρα που Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης χρέους, οι Aμερικανοί βλέπουν με συμπάθεια τις ελληνικές θέσεις, δηλώνει η διευθύντρια του γραφείου των New York Times στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandradio Kultur η διευθύντρια του γραφείου των New York Times στο Βερολίνο, Άλισον Σμέιλ, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και εξηγεί: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί Αμερικανοί, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, διακρίνουν στην Ευρώπη μια αντιπαράθεση δύο στρατοπέδων. Εκείνου των περικοπών και της λιτότητας που εκπροσωπεί η Γερμανία και εκείνου μια πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων είτε από τις κυβερνήσεις, είτε την ΕΚΤ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα».

«Δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας»

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η αμερικανίδα δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι Aμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, παρά για τις γερμανικές που επιμένουν στην πολιτική λιτότητας: «Θα έλεγα ότι υπάρχει μια κάποια συμπάθεια για τα ελληνικά επιχειρήματα, την οποία δεν συναντούμε, όπως γνωρίζετε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή όμως πιστεύω ότι η ελληνογερμανική φιλία είναι μακροχρόνια, πολύπλοκη, αλλά υφίσταται όπως έδειξε την Κυριακή η συνάντηση Κοτζιά-Στάινμαϊερ στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι οι Aμερικανοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον από ένα χάσμα μέσα στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί εύχονται να βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έτσι ώστε να διευκολυνθεί η γεφύρωση των όποιων διαφορών εντός ευρωζώνης».

Για τις ΗΠΑ η κρίση στην Ελλάδα έχει και μια γεωστρατηγική διάσταση, μιας και όπως λέει η αμερικανίδα δημοσιογράφος, οι Αμερικανοί «δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας– Μόσχας με τη κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο τις στρατιωτικές δαπάνες προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φόβος ότι η στάση της Αθήνας θα διαφοροποιηθεί. Υπάρχει κατανόηση για διεθνείς επαφές στη Μόσχα ή την Κίνα. Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν για κάτι, τότε αυτό αφορά την συνοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου στο ζήτημα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό», καταλήγει η διευθύντρια του γραφείου των NYT στο Βερολίνο.