Πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την γερμανική ενόψει της σημερινής, πρώτης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Β. Σόιμπλε  και Γ. Βαρουφάκης έχουν φύγει από την επικαιρότητα και η γερμανίδα καγκελάριος που θα υποδεχθεί τον έλληνα πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές στις 18:00 ώρα Ελλάδας, περιμένει να ακούσει μεταρυθμίσεις από το στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Κατά πληροφορίες στις αποσκευές του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και η λίστα με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων  η ελληνική πλευρά σχεδιάζει ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και πληρωμών εκ μέρους φορολογικών παραβατών προκειμένου να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ σύνταξη στα 62 πρόκειται να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια.

Μάλιστα το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει πως η εφορία θα καλέσει εντός των επόμενων ημερών όλους τους Έλληνες με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό να απευθυνθούν στις ελληνικές εφορίες. «Ξέρουμε ποιοι είναι και τους δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους», δήλωσε στο dpa υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται επίσης να αυξήσει τον ΦΠΑ για ορισμένα τουριστικά νησιά, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ φορολογικές αυξήσεις αναμένονται να επιβληθούν τέλος στον καπνό αλλά και στα αλκοολούχα ποτά.

Ψηλά στη λίστα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ στη λίστα μπαίνει το θέμα της αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ.

Θα υπάρχει δέσμευση για σταδιακή μεταβίβαση από το σημερινό ΕΝΦΙΑ σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 ή όχι και ποιος θα είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες δανειακές της υποχρεώσεις, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα σύμφωνα με επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού που αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η προειδοποίηση, η οποία περιλαμβάνεται σε επιστολή που έστειλε ο κ. Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο και την οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, έρχεται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος αυτού του μήνα και πως μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη Απριλίου.