Στις συζητήσεις και τα αποτελέσματα του κρίσιμου διημέρου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά εξαντλητικό διήμερο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο αλλά και στην επταμερή συνάντηση βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία, τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν τον κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία», ενώ ανέφερε πως αίσθησή τους είναι ότι «οι προσπάθειές μας στέφτηκαν με επιτυχία».

«Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο: ότι έχουμε όλοι ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

  • Δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούνται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα
  • Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας και την υλοποίησή τους
  • Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασίες: οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα έρχονται αποστολές μόνο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών

«Θεωρώ σημαντικό ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, αλλά έχει ήδη αρχίσει να νομοθετεί. Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε ταυτόχρονα», τόνισε.

Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως κατά τη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας και των εταίρων μας είναι να την αντιμετωπίσουμε από κοινού γιατί προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πολύ μεγάλες πληγές.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Γιούνκερ, ο οποίος «έδωσε εντολή για την ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της ανεργίας», σημείωσε: «Θεωρώ ότι έχουμε έναν θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Πολλοί είχατε διαφορετική αίσθηση. Όχι μόνο φεύγουμε πολύ αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

«Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε χθες να γίνει το συντομότερο δυνατόν η κατάθεση της λίστας με τα μέτρα και μετά θα συγκληθεί το Εurogroup. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και είναι απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών.  Η χώρα βρίσκεται σε σταθερή πορεία κοινωνικής ανασυγκρότησης. Τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν, στο 1- 1,5% υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πακέτο της Κομισιόν θα φέρει ανάπτυξη. Θέλω να πω πως είχαμε τονίσει ότι με την κυβέρνησή μας θα πάψουν επιτέλους να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στον λογαριασμό», απάντησε , μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στις «Κασσάνδρες» που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που πρέπει να ρολάρουμε και να βρούμε τον ρυθμό μας. Κάνουμε μία πραγματική διαπραγμάτευση και όχι μέσω emails. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πάει μπροστά τη χώρα. Από το καλοκαίρι έχουμε να εκταμιεύσουμε και αυτό είναι ένα πρόβλημα που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά αυτό το πράγμα δεν πρέπει να μας δημιουργεί ανησυχία. Στόχος είναι να δούμε το θέμα της μεσοπρόθεσμης ρευστότητας», δήλωσε, ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για φιλικό και ουσιαστικό κλίμα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής και στην επταμερή συνάντηση.