«Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Realnews, που αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έβγαλε στο εξωτερικό σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

«Κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου θέλει, αλλά υπάρχει σοβαρότατο θέμα ηθικής τάξης» είπε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον έγγραφο, ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για τον πρώην ΥΠΟΙΚ, το 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρήματα τα έβγαλε στο εξωτερικό σε ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια. Γι’ αυτό και το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Μαΐου και 14 Ιουνίου του 2012 πραγματοποιήθηκαν προς το εξωτερικό 56 μεταφορές κεφαλαίων.

Ο κ. Χαρδούβελης έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα όπου σημειώνει πως τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν σε έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.

Παράλληλα, αναφέρει πως υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και ότι βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσε στο εξωτερικό λόγω της πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας του εκεί.

Τονίζει, επίσης, ότι χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση και δεν είχε υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.

Τέλος, σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνει ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR).