Την αναγκαιότητα ανατροπής του σημερινού συστήματος και το θεμελιακό ζήτημα οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης σε εντελώς διαφορετική ρότα από την σημερινή και ενός νέου κράτους «που θα δουλεύει καθημερινά για το συμφέρον του εργάτη, της εργάτριας, των εργαζομένων γενικότερα, των αυτοαπασχολουμένων, των ανθρώπων που ουσιαστικά παράγουν αυτό τον πλούτο σ’ αυτή την χώρα» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή ομιλία του στους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen στην Παλλήνη Αττικής.

Ανάφερε ότι για να οδηγηθούμε εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα-κρίκοι γύρω από τα οποία πρέπει να αναπτυχθεί πάλη και από τα οποία το ΚΚΕ δεν αφαιρείται καθόλου και πρόσθεσε ότι τέτοιοι κρίκοι σήμερα είναι η κατάργηση του μνημονίου, δηλαδή όλου του «οικοδομήματος που έγινε τα τελευταία 6 χρόνια, που έχει συγκεκριμένους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν και σε δανειακές συμβάσεις και μετά έγιναν νόμοι του ελληνικού κράτους με ψηφοφορίες στη βουλή».

«Εμείς καταθέσαμε ήδη μια Πρόταση Νόμου, συνεπείς με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις. Άλλοι δεν είναι συνεπείς, ας τους κρίνει ο λαός» είπε προσθέτοντας: «Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι όλα θα λυθούν μέσα στη Βουλή, με μια Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για να καταργηθούν αυτοί οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι, αλλά ότι είναι ζήτημα πάλης του ίδιου του εργαζόμενου λαού, μέσα στους χώρους δουλειάς, έξω, με κινητοποιήσεις, με οργάνωση της πάλης, με διεκδίκηση, με πίεση».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η πρόταση του ΚΚΕ εμπεριέχει ρήξη, πρόσθεσε ότι είναι εις γνώση του ΚΚΕ πως η πλειοψηφία του λαού «μπορεί να μην συμφωνεί ή να μην καλοβλέπει αυτή την ιδέα», τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

«Ο άλλος δρόμος είναι ενσωμάτωση μέσα σε αυτό το σύστημα, ενσωμάτωση στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Είναι η συνεχής υποχώρηση στις απαιτήσεις και των εταίρων και των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, συμφερόντων δηλαδή που είναι ξένα προς τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, προς τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων αυτού του τόπου» είπε.

«Όλες οι άλλες λύσεις είναι για να γίνεται κουβέντα, να γίνεται προπαγάνδα» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόιμπλε ερμηνεύει την «ασάφεια» από την σκοπιά των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου, και «εμείς εδώ «ερμηνεύουμε την ασάφεια» υποτίθεται, από τη σκοπιά των συμφερόντων της Ελλάδας αλλά τελικά γίνεται μια τρύπα στο νερό».

«Επιτρέψτε μου αυτή τη βαριά έκφραση, διότι ξαναέρχονται τέτοια μέτρα και υποχωρεί η “αδύνατη οικονομία”, συμβιβάζεται σε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό απέναντι σε ισχυρότερους, υποτίθεται. Εδώ γίνεται ο εκβιασμός, μαζί με το ψεύτικο εμπόριο ελπίδας γίνεται το εμπόριο του φόβου. Το έχουμε γνωρίσει πάρα πολλές φορές αυτό, τα τελευταία έξι χρόνια. Θυμόσαστε ότι κάθε φορά που ήταν να δοθεί μια δόση για να διευκολυνθεί, όπως λένε, η ρευστότητα των τραπεζών, των επιχειρήσεων και λοιπά και να προχωρήσει η οικονομία, έπρεπε να υποταχθούμε, να υποχωρήσουμε, να συμβιβαστούμε και να πάμε εκεί. Και γινόταν όλος αυτός ο σάλος για να υποχωρήσει κάθε κυβέρνηση. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Είδατε τις τελευταίες μέρες. Υπάρχει μια τρομοκρατία, ένας εκφοβισμός για το τι θα γίνει. Εμείς λέμε δεν υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει μόνο ρήξη με την ΕΕ, με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με την εξουσία τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Ανάφερε ότι έξοδος από την ευρωζώνη, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου από εργατική- λαϊκή εξουσία δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «επιστροφής στη δραχμή ή σύνδεσης με άλλο νόμισμα» είπε ότι αυτό δεν φαίνεται ως πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή, διότι δεν συμφωνούν όλοι, καθώς «θέλουν αυτήν τη στιγμή ύπαρξη της Ευρωζώνης, να μην υπάρξει δηλαδή αποπομπή της Ελλάδας ή άλλων χωρών από αυτή, για να μην έχουν και αλυσιδωτές αντιδράσεις».

«Αυτή είναι η λογική τους. Αυτό που λέμε εμείς συνιστά ένα συγκροτημένο σχέδιο, που δε θα γίνει βέβαια σε μια μέρα, όλα θα τα κάνεις σε μια μέρα, αλλά δεν μπορεί να πεις ότι «θα τα κάνω του χρόνου ή του παραχρόνου». Η ίδια η ζωή, οι εξελίξεις, θα σε οδηγήσουν εκεί, ώστε να έρθεις σε ρήξη και να πάρεις μέτρα κοινωνικοποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λοιπά, ένα γενικότερο σχέδιο» τόνισε, τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.