«Στο θέμα της ηγεσίας αναφέρθηκαν δύο ομιλητές, ίσως και παραπάνω. Περισσότεροι μίλησαν για το θέμα του συνεδρίου και υποκρύπτεται σ’ αυτό το θέμα ηγεσίας. Όσοι δεν το αποτόλμησαν, αλλά το σκέπτονται δεν είναι παραπάνω από επτά-οκτώ», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM για τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και την πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης παρατήρησε σχετικά πως «είναι μια συζήτηση που συνέδεσε την ανασυγκρότηση με ένα οργανωτικό αίτημα, αυτό του συνεδρίου. Στο θέμα της ηγεσίας αναφέρθηκαν δύο ομιλητές, ίσως και παραπάνω. Περισσότεροι μίλησαν για το θέμα του συνεδρίου και υποκρύπτεται σ’ αυτό το θέμα ηγεσίας. Όσοι δεν το αποτόλμησαν, αλλά το σκέπτονται δεν είναι παραπάνω από επτά-οκτώ. Το θέμα του συνεδρίου περισσότερο το έθεσαν οι υπόλοιποι ως του κατάλληλου φόρουμ να ζυμωθούν οι ιδέες ανασυγκρότησης του χώρου και δεν το συνέδεσαν – σε κάποιες τοποθετήσεις με πολλή σαφήνεια – με το θέμα ηγεσίας. Με διευκρίνιση ότι δεν το κάνουν αυτοί. Ξαναλέω ότι δεν ήταν παραπάνω από 7-8 όσοι έθεσαν το θέμα του συνεδρίου, με ρητή διευκρίνιση ότι δεν το συνδέουν με το θέμα της ηγεσίας».

«Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η άποψη αυτή κινείται λίγο φορμαλιστικά, έτσι όπως τη διατύπωσε η κυρία Μπακογιάννη, ότι οι αρχηγοί της Ν.Δ. μετά την ήττα παραιτούνται, γιατί αλλιώς εμποδίζουν τη διαδικασία της ανασυγκρότησης. Είναι λίγο φορμαλιστικό αυτό, με την έννοια ότι αν κάνουμε μια συζήτηση για την ήττα, τότε στην πραγματικότητα πρέπει να εντοπίσουμε αίτια και αν δεν είναι τόσο σαφή, θα δεχόμουν τότε ότι είναι θέμα προσώπου και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», συνέχισε.

«Γιατί έχασε, όμως, η Ν.Δ.;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και απάντησε: «Έχασε διότι ήταν πολύ απλό αυτό που έγινε: έκανε επί 2,5 χρόνια περιοριστική πολιτική μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Ετέθη τρεις φορές το θέμα της ηγεσίας από τον πρόεδρο, ότι πρέπει να τελειώνει σήμερα, διότι δεν γίνεται η χώρα να συζητάει τη Δευτέρα στο Eurogroup ή αν θα γίνει πιστωτικό γεγονός και εμείς να συζητάμε ότι μέλος των ΑΝΕΛ είπε ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα της εντολής που χρειαζόμαστε» ή ο κ. Καλύβης του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας να λέει ότι “να δούμε το θέμα της εντολής, γιατί μπορεί μπροστά μας να έχουμε εκλογές ή δημοψήφισμα”, 40 μέρες μετά τις εκλογές. Και ταυτόχρονα εμείς να λέμε ότι θα ξεκινήσουμε έναν κύκλο να συζητάμε ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος της Ν.Δ. Γι’ αυτό και είπε ο πρόεδρος χθες, ότι όποιος θέτει αυτό το ζήτημα και αν υπάρχει, ας σηκωθεί να το βάλει ελεύθερα και φιλικά. Όχι με την έννοια ότι “πρέπει να φύγεις εσύ”, αλλά “να έρθω εγώ”. Οδηγεί αυτό σε ένα είδος αντίφασης για όσους θέλουν να θέσουν το θέμα της ηγεσίας. Δεν μπορείς να θέτεις το θέμα της ηγεσίας abstracto, ότι “θέλω να φύγεις εσύ, αλλά δεν θα σου πω ποιος θα έλθει”».