Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για τις διαθέσεις των δανειστών στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας έφτασαν την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση μεγάλη και μηνύματα αρνητικά, ακόμη και για το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Γιάννη Βαρουφάκη.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να κάνουν την αποτίμηση της ως τώρα κατάστασης και να ρίξουν φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Στη χθεσινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ, ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι ενέκρινε μόλις 500 εκατ. ευρώ επιπλέον ρευστότητα στις τράπεζες από τον ELA, αφήνει εκτός της Ελλάδα από το μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης και λέει «όχι» στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε δημόσια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δεχτεί ελληνικά ομόλογα. «Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, στηρίζεται σε κανόνες. Δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα», απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας.

«Δεν μας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα» η απόφαση Ντράγκι να ανοίξει κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ την «κάνουλα» για τις Τράπεζες, έλεγαν χθες από το Μαξίμου, αλλά σίγουρα λύνει εν μέρει τα θέματα που υπάρχουν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Σήμερα Παρασκευή πάντως ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να αποπληρώσει 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας και άλλα 1,4 δισ. για έντοκα γραμμάτια.

Όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει αλλά τόνισε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται.

Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε βέβαια πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον Mάριο Ντράγκι όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.

Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogoup «δεν αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ζητούσε να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Εντούτοις -πρόσθεσε- στην απόφαση της ΕΚΤ δεν ενσωματώθηκε ακόμη η συμφωνία του Eurogroup.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας και «ενδεχομένως η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Eurogroup της Δευτέρας για να ενεργήσει» είπε ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η 5η αξιολόγηση έχει τελειώσει» και ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα πάει με επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.