Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντέδρασαν με οξύτητα σήμερα στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τις κατηγόρησε ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον με τη σειρά τους ότι αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αδιάλλακτες στις διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας για δικές τους, προεκλογικές σκοπιμότητες.

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας και στην ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε με εμφανή ειρωνία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το αίσθημα ματαίωσης που δημιούργησε η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά κάνοντας υποσχέσεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει», συνέχισε ο Ραχόι σε μια ομιλία του ενώπιον μελών του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται, στη Σεβίλλη, στην Ανδαλουσία.

«Αναζητεί έναν εξωτερικό εχθρό (…), το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά αυτό δεν επιλύει τα προβλήματα, το μόνο που κάνει είναι να τα επιδεινώνει», συνέχισε ο Ραχόι. «Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεις σοβαρότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αγανακτισμένος ήταν ο τόνος και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας. Οι κατηγορίες αυτές «είναι εντελώς παράλογες και (…) θλιβερές, από μέρους ενός ηγέτη ο οποίος θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του», δήλωσε ο Μάρκου Αντόνιου Κόστα, o εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα «είναι πολύ βαριές, θλιβερές και ψευδείς», ενώ «οι εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν» μια τέτοια τοποθέτηση, συνέχισε ο Κόστα, στο περιθώριο μιας συνάντησης των κομμάτων της συμπολίτευσης στην Πορτογαλία.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, μια ελληνική κυβερνητική πηγή αντέδρασε στις σκληρές δηλώσεις των κεντροδεξιών ηγετών της Ιβηρικής τονίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και τον διάλογο λαών και κυβερνήσεων».

«Η οποιαδήποτε παρερμηνεία της ομιλίας του έλληνα πρωθυπουργού δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, το Ποδέμος, το οποίο έχει συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει ραγδαία άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Το Ποδέμος επικρίνει έντονα το Μαριάνο Ραχόι διότι επέβαλε πολιτικές σκληρής λιτότητας στην Ισπανία λόγω των πιέσεων των Βρυξελλών και της Γερμανίας.

Στην Πορτογαλία εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Σοσιαλιστές, επικρίνουν επίσης τη συντηρητική κυβέρνηση διότι δεν αντιστάθηκε στις εντολές, τα diktats του Βερολίνου.

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διαμαρτυρήθηκαν επίσημα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου «εξέφρασε το σάστισμά του σε ένα σημείωμα που απέστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπός του. Η Μαδρίτη από την πλευρά της ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να καταδικάσουν τις δηλώσεις» αυτές του έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη.

«Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, «αν και αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει», σχολίασε μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Σε αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα, ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμεσολαβεί, όχι να διχάζει».

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως και ο Μαριάνο Ραχόι, δημόσια διαψεύδουν ότι τήρησαν πιο σκληρή στάση από άλλες κυβερνήσεις στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

«Η Ισπανία ήταν και θα παραμείνει αλληλέγγυα με τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα παρότι αντιμετώπιζε «τεράστιες δυσκολίες».