Νέο κάλεσμα για συνεργασία έκανε προς το ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Deutsche Welle.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας ο κ. Θεοδωράκης ελπίζει σε μια εποχή όπου η Ελλάδα, όπως τώρα η Πορτογαλία, θα είναι σε θέση να καλύπτει τα ελλείμματά της δανειζόμενη από τις χρηματαγορές με μικρά επιτόκια. Εάν όμως αναγκαστεί λόγω των υψηλών επιτοκίων να δανείζεται από θεσμικούς δανειστές τότε θα είναι αναγκασμένη να δέχεται κάθε φορά όρους, ανεξάρτητα από το αν η δανειακή σύμβαση ονομαστεί μνημόνιο, πρόγραμμα, γέφυρα ή διαφορετικά.

Για την επίλυση του προβλήματος το Ποτάμι προτείνει στην κυβέρνηση συνεργασία. Αν και κατά την άποψή του η έξοδος στις αγορές αποτελεί εφικτό στόχο: «Το Ποτάμι με τις προτάσεις που είχε κάνει πίστευε και πιστεύει ότι θα μπορούσαμε στο τέλος του χρόνου να είμαστε μια τέτοια χώρα. Τώρα, εάν δεν είμαστε αυτή η χώρα και αν έχουμε ανάγκη από δανεικά, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσει στήριξη και από το Ποτάμι για μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους».

Την Πέμπτη, μια μέρα πριν από την ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στη γερμανική βουλή, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε για επαφές στο Βερολίνο. Ήταν ο δεύτερος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας μετά τις Βρυξέλλες. Στη γερμανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η συνομιλία ήταν, αρχικά τουλάχιστον, επηρεασμένη από το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle στο Βερολίνο. «Η συνάντηση ξεκίνησε ψυχρά αλλά νομίζω ότι κατέληξε πολύ θερμά. Υπήρξε ένα διερευνητικό πεντάλεπτο, δεκάλεπτο γιατί δεν γνωριζόμασταν. Μου έκανε τις ‘αυστηρές γερμανικές ερωτήσεις’, επί παραδείγματι τι βλέπω να γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πόσο διατεθειμένος είμαι να βοηθήσω στις μεταρρυθμίσεις, τι θα έκανα αν ήμουν Γερμανός. Μετά από κάποιες απαντήσεις κατάλαβε ότι μπορούμε να έχουμε μια γλώσσα συγγενή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφωνεί με την εκτίμηση ότι οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Στην ερώτηση της Deutsche Welle για τη στάση του Ποταμιού απέναντι στην κυβέρνηση ενόψει των αποφάσεων που εκκρεμούν απαντά ως εξής: «Υπάρχουν πράγματα στα οποία νιώθω πολύ μακριά μου την κυβέρνηση. Αυτά που προσπαθεί να κάνει στην παιδεία επί παραδείγματι είναι εξωπραγματικά, είναι οπισθοδρόμηση, είναι επιστροφή σε άλλα καθεστώτα. Έχω πει όμως αντίστοιχα ότι υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία είμαι σύμμαχος της κυβέρνησης. Στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, στο να ελέγξουμε το δημόσιο χρήμα, στο να ελέγξουμε τις συμβάσεις, στο να ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είμαι απολύτως σύμφωνος και θα προσπαθήσω. Και μάλιστα, όχι μόνο θα το προσπαθήσω αλλά αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το απαιτήσουμε εμείς στη βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης.