Μια πραγματικά εφ΄ όλης της ύλης και απόλυτα ουσιαστική συζήτηση, είχαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, που συναντήθηκαν στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά.

Το ραντεβού που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (δεν είναι τυχαίο ότι έγινε την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας), κλείστηκε την ημέρα της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το «Έθνος» ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε τον προκάτοχο του στην ηγεσία της ΝΔ στο σπίτι του, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία και την άνεση να μιλήσουν «ανοιχτά» για όλα και – ειδικότερα – για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ . Ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόσκληση και το δείπνο οριστικοποιήθηκε για το βράδυ της Κυριακής, όποτε και ο πρώην πρωθυπουργός μετέβη στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα από την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και παρουσίασε στον Κώστα Καραμανλή τις πληροφορίες, που ο ίδιος είχε από το εξωτερικό.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αποφύγει τους όρους των δανειστών και ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι σύντομα θα κληθεί να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο.

Πολύ γρήγορα η συζήτηση έφτασε στα θέματα που απασχολούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κώστας Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στον «στενό» κύκλο των πολιτικών του φίλων δεν έχουν την έγκριση του να μιλούν εξ ονόματος του, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να τους απαγορεύει να έχουν άποψη και να την εκφράζουν δημόσια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι είναι προφανές και αποδεκτό ο καθένας να έχει την δική του γνώμη, αλλά είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζει ότι κινούνται αυτόνομα και δεν εντάσσονται σε κάποια ομάδα που έχει την δική του έγκριση.

Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επανέλαβε ότι για τον ίδιο πρώτιστη σημασία έχει αυτή την ώρα, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές της χώρας και η σταθεροποίηση της κατάστασης. Ο Αντώνης Σαμάρας συμφώνησε απόλυτα και του εξήγησε ότι η ΝΔ είναι αυτή την στιγμή ένας αξιόπιστος συνομιλητής για τους Ευρωπαίους και πως αυτή η εικόνα πρέπει να διαφυλαχθεί από όλους.

Η συνάντηση στην Κηφισιά, αποτελεί συνέχεια, παλαιότερης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο άνδρες, προ δεκαήμερου, μετά από πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά.

Η συνομιλία τους αφορούσε την προγραμματισμένη για την 19η Φεβρουαρίου συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η οποία ωστόσο μετατέθηκε για την προσεχή Πέμπτη, λόγω της διαπραγμάτευσης που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνες της ημέρες της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. Το βράδυ της Κυριακής, οι δυο άνδρες συμφωνήσαν να μείνουν σε επαφή, καθώς οι εξελίξεις για την χώρα θα είναι συνεχείς.