Τετράμηνη παράταση πήρε η Ελλάδα από το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, μετά από μία συνεδρίαση-θρίλερ.

Η συνεδρίαση τα είχε όλα. Τρίωρη καθυστέρηση μέχρι την έναρξη, μεγάλο παρασκήνιο και πολλές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, με την απόφαση να δεσμεύει την Ελλάδα και την Ευρώπη για μία 4μηνη παράταση.

Το προσχέδιο της απόφασης για συμφωνία με την Ελλάδα

Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.



Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.



Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Μέγαρο Μαξίμου: Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια» ήταν η πρώτη τοποθέτηση της κυβέρνησης.

Ανετράπη, συνεχίζει, ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι:

– Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

– Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015».

Βαρουφάκης: Αποτρέψαμε νέα μέτρα

«Χρειάστηκαν τρία Εurogroup ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις και συμβιβασμούς αλλά και να έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις την ρήξη αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό» τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου και πρόσθεσε: «Δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου με τα απάνθρωπα περιθώρια. Αποδείξαμε πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε την λογική με την ιδεολογία και παράλληλα να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που έτρεχε.

Συνδυάσαμε την δυνατότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική.

Δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε γιατί αυτό είναι ένα μικρό βήμα. Κάθε μεγάλη πορεία, βέβαια, ξεκινάει από ένα μεγάλο βήμα.

Θα… καταπιεστούμε να φτιάξουμε ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς. Αφήνουμε το μνημόνιο πίσω και ξεκινάμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν τα υφεσιακά μέτρα που είχε δεσμευτεί μέσω e-mail η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτρέψαμε την αποπνικτική δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο εξής θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με την πραγματική εικόνα της οικονομίας και δεν θα μας προκαλούν ασφυξία για τα επόμενα 8-10 χρόνια.

Δεσμευτήκαμε πως δεν θα λάβουμε κανένα μετρό που θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σημαντικότερο; Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση. Σήμερα πετύχαμε η Ελλάδα μέσα από την διαπραγματευτική της τακτική να δώσουμε την ευκαιρία σε εμάς και την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα και να μην μιλάμε μόνο για λιτότητα αλλά για μια κοινή πορεία προς την ανάπτυξη».



Ντάισελμπλουμ: Αποφασίζουμε για παράταση 4 μηνών

«Είχαμε μια εντατική συνάντηση όσον αφορά το αίτημα παράτασης» δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Εurogroup.

«Απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε τις προηγούμενες εβδομάδες έφερε καρπούς, φτάσαμε σε μια συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Όπως εξήγησε, το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση 6 μηνών, ωστόσο αυτό που αποφασίστηκε ήταν «για συμφωνία 4 μηνών». Κατά τη διάρκεια της παράτασης, τα κονδύλια που έχουν στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, όπως εξήγησε.

«Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς θα πρέπει να φανούμε ευέλικτοι και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση αυτής της ευελιξίας», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ «ένα αίτημα για παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις».

«Οι αρχές σήμερα δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», σημείωσε.

Επιπλέον, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η παρουσίαση από την ελληνική κυβέρνηση ενός καταλόγου των πρώτων μεταρρυθμίσεων που θα λάβει. « Ο κατάλογος των πρώτων μέτρων θα πρέπει να είναι διαθέσιμος και να παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

«Τη Δευτέρα θα υπάρχει ένας πρώτος κατάλογος από την ελληνική πλευρά και οι θεσμοί θα γνωμοδοτήσουν εάν επαρκούν για τη συνέχιση της διαδικασίας», εξήγησε. «Αυτός ο κατάλογος θα οριστεί λεπτομερέστερα, θα αξιολογηθεί και θα συμφωνηθεί από τους θεσμούς».

«Εάν είναι θετική η εξέταση του καταλόγου από τους θεσμούς την Τρίτη θα αρχίσουμε την διαδικασία λήψης αποφάσεων», υπογράμμισε, εξηγώντας πως μετά θα ακολουθήσει η απαναξιολόγηση του προγράμματος.

Για να καθοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες του ’15.

Ερωτώμενος γιατί επιλέχθηκε η τετράμηνη παράταση, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «το 4μηνο τέθηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει».

Αναφορικά με το χρόνο καταβολής των χρημάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει «μόλις οι φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά τα μέτρα».


Λαγκάρντ: Μέχρι τέλη Απριλίου η συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων

«Ήταν εποικοδομητική η συνεδρίαση. Εμείς σαν ΔΝΤ βλέπουμε την αποψινή ολοκλήρωση της συνεδρίασης σαν μία σειρά από στάδια και προθεσμίες κατά την οποία πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δείξει έργο, ενώ θα μας καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνει και όλοι οι εταίροι πρέπει να πούμε την άποψή μας αν αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι επαρκές, ώστε να οδηγήσει μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Τέλη Απρίλη θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το τελικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα υπάρξει μία αξιολόγηση και να υπάρξουν οι καταβολές. Από τη μεριά μας πρέπει να προσέξουμε όλοι το τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης», ανέφερε, η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.