«Σταδιακά κι έπειτα από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού δώσουν διευθύνσεις διαμονής και θα έχουν και περιοριστικούς όρους» θα αφεθούν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι μετανάστες, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή για την κατηγοριοποίηση» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: «Είναι άλλο πράγμα αυτοί που ζητούν άσυλο. Δεν μπορούν να είναι μέσα. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά και οι γέροι. Προσπαθούμε ήδη να βρούμε δομές για να πάνε τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι άρρωστοι. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιος έχει πέσει στη χώρα του θύμα βασανιστηρίων, αν υπάρχουν οικογένειες… Πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αδειάζει για συμβολικούς λόγους η Αμυγδαλέζα. Το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα κέντρα. Έχουμε συνολικά 4.500 κρατουμένους σε διάφορα σημεία της χώρας, από την Κόρινθο μέχρι το Παρανέστι, τη Μυτιλήνη και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας» σημειώνει ο κ. Πανούσης.

Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Αμυγδαλέζα, δηλώνει: «Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λες ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα για να είμαστε σαφείς- αυτοί να λένε “θα φύγω τώρα”. Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά, όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια του “βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε”».