Ένα βήμα πριν το μεγάλο… ξεκαθάρισμα λογαριασμών φαίνεται πως βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία μέσα σε έντονο κλίμα εσωστρέφειας για την ευρύτατη ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου βαδίζει στην κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Πέμπτης.

Οι δελφίνοι της Συγγρού έχουν δώσει το «άρξατε πυρ», ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς μέσω του στενού του κύκλου επιχειρεί να συσπειρώσει γαλάζια στελέχη τόσο σε επίπεδο βουλευτών όσο και σε αυτό του κομματικού μηχανισμού υπεραμυνόμενος της στρατηγικής που ακολούθησε προεκλογικά. Την ίδια ώρα οι «πραιτωριανοί» του Αντώνη Σαμαρά συσπειρώνονται με κορυφαία στελέχη τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ ο Νότης Μηταράκης οργανώνει δείπνο ζυμώσεων για το βράδυ της Τρίτης.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που αναμένεται να επικρατήσει στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Το λόγο αναμένεται να λάβουν πολλά πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας τα βέλη τους κατά του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, θρυαλλίδα εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η επικείμενη συνάντηση της Μαριέττας Γιαννάκου με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι στο δείπνο που παρέθεσε η κ. Γιαννάκου την περασμένη εβδομάδα στα ανώτατα γαλάζια στελέχη, συναποφασίστηκε όπως η ίδια τόνισε σε συνέντευξή της την επόμενη ημέρα η έκκληση στον κ. Καραμανλή να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για την ενότητα και την επόμενη ημέρα της παράταξης. Ωστόσο η κ. Γιαννάκου σημείωσε ότι αυτή δεν θα σημαίνει αναγκαστικά επιστροφή του ίδιου στο τιμόνι της παράταξης, καθώς «δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Πάντως όσοι μετείχαν στο δείπνο της κ. Γιαννάκου από την επόμενη ημέρα απευθύνουν «συστοιχίες» επιθέσεων κατά της νυν ηγεσίας και του στενού της περιβάλλοντος αποδίδοντάς τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εκλογική συντριβή και τους χειρισμούς που οδήγησαν στο ναυάγιο της 25ης Ιανουαρίου.

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν τόσο από την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Γιάννη Μιχελάκη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ουσιαστικά πήρε το μέρος του Αντώνη Σαμαρά, τασσόμενο εν πολλοίς κατά των προσπαθειών που καταβάλλονται από την νέα κυβέρνηση για συμφωνία με τους δανειστές.