Ισες αποστάσεις από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντ. Σαμαρά κρατά προς το παρόν ο κ. Κ. Καραμανλής διατηρώντας ουδέτερη στάση στην κλιμακούμενη αντιπαράθεσή τους. Ο τέως πρωθυπουργός απέφυγε χθες να σχολιάσει ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας και τα όσα είπε η κυρία Μπακογιάννη. Απέφυγε επίσης οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί της, για να μη θεωρηθεί ότι την ενθαρρύνει με οποιοδήποτε τρόπο στην πορεία που επέλεξε. Ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές δεν απέφυγαν τα λάθη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά μαζί του.

«Η Ντόρα παραβγήκε φιλελεύθερη» παρατηρούσαν χθες πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής αμφισβητείται και το μνημόνιο δοκιμάζεται έπρεπε να αποφύγει τις αναφορές στην ανάγκη της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο ή σε άλλες προτάσεις που αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση.

Ταυτόχρονα όμως της αναγνώριζαν ότι πέτυχε να κινητοποιήσει στελέχη από ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα τη βοηθήσει στις εκλογές και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης των δυσαρεστημένων οπαδών της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε τη δυσφορία του όταν πληροφορήθηκε ότι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά επεσήμαναν πως «το Βadminton ήταν γεμάτο την Κυριακή από καραμανλικούς».

«Ηταν πράγματι πολλοί οι καραμανλικοί, όπως πολλοί είναι και οι καραμανλικοί στη Ρηγίλλης» φέρεται ότι απάντησε ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος ενοχλείται κάθε φορά που συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαδίδουν πως υπογείως στηρίζει την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να πιστεύει ότι κακώς σπαταλά η Ρηγίλλης τόσο χρόνο και τόση ενέργεια για τη διαχείριση εσωκομματικών ζητημάτων και ότι η διαρκής αντιπαράθεση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη εξακολουθεί να φθείρει τη ΝΔ.

Οι συνεργάτες και οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή πειθάρχησαν χθες στην εντολή που εξέδωσε η Ρηγίλλης να μην υπάρξει δημόσιος σχολιασμός της εμφάνισής της και της ιδρυτικής της διακήρυξης. Οπως παρατηρούσαν, όμως, η εντολή αυτή παραβιάστηκε χθες από την ίδια τη Ρηγίλλης καθώς, εκτός του εκπροσώπου του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλου, υπήρξαν δηλώσεις και από πολλούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανατροφοδοτώντας την ένταση.

Δεν θα υπάρξουν «μεταναστεύσεις»

Το επιτελείο του κ. Καραμανλή αλλά και ο τέως πρωθυπουργός εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα μεταναστεύσεις βουλευτών από τη ΝΔ στη Δημοκρατική Συμμαχία παρά μόνο αν προχωρήσει στη διαγραφή τους ο κ. Σαμαράς αξιοποιώντας δημόσιες δηλώσεις τους που τον αμφισβητούν. «Είναι προφανές ότι μια μικρή ομάδα βουλευτών είναι πρόθυμη να την ακολουθήσει επειδή πιστεύει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί ξανά με τους συνδυασμούς της ΝΔ» σημειώνουν, προσθέτοντας όμως ότι «θα είναι λάθος της Ρηγίλλης να τους σπρώξει στην Ντόρα».

Αλλά και για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύουν ότι είναι λάθος της να επενδύει στις πρόσκαιρες επιθέσεις φιλίας από το ΠαΣοΚ καθώς έτσι αποπροσανατολίζει τους οπαδούς της και θολώνει το ιδεολογικό στίγμα της.