Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι γεγονός από χθες, Τρίτη, και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα και στις πρώτες κινήσεις που θα κάνουν.

Μπορεί σήμερα να γίνει η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, ωστόσο το βάρος θα πέσει στο 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα προεδρεύει, τον αντιπρόεδρο και τους 13 υπουργούς.

Στο σκληρό πυρήνα βρίσκονται δύο πρόσωπα. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς. Είναι αναμφισβήτητα οι άνθρωποι του προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να βάλει σε θέσεις κλειδιά καταρχήν τρεις ανθρώπους που εμπιστεύεται και με τους οποίους έχει ιδιαίτερη σχέση.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μόλις 33 ετών, γεννηθείς το 1982, ο κ. Τζανακόπουλος αποτελεί έναν εκ των στενότερων συνεργατών και εξ’ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που είχε εισηγηθεί στο παρελθόν την μετακίνησή του από την Νεολαία του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα ως φοιτητής της Νομικής Αθηνών είχε διατελέσει επικεφαλής της ΑΡΕΝ.

Νίκος Παππάς

Έτερος εξ’ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα είναι ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του και νυν υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Με ισχυρούς φιλικούς δεσμούς από την Νεολαία του ΣΥΝ, ο Νίκος Παππάς επέστρεψε από τη Σκωτία όπου και έκανε τις σπουδές του, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε τη βοήθειά του, έχοντας αναλάβει τα ηνία της παράταξης.

Στο Νίκο Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπει τον άνθρωπο που θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης και θα λύνει τα προβλήματα. Άλλωστε ο Νίκος Παππάς κατάφερε να φτάσει το ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο ομογενοποίησης που είναι σήμερα.

Θα επιφορτιστεί από κοινού με τον Αλέκο Φλαμπουράρη το συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος και θα έχει ιδιαίτερο ρόλο στην επικοινωνία.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τρίτος «σωματοφύλακας» του Αλέξη Τσίπρα είναι ο οικονομολόγος και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για το δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχοντας λάβει το βάπτισμα του πυρός στις δημοτικές εκλογές, είναι ο άνθρωπος που θα έχει την καθημερινή επαφή με τους δημοσιογράφους για να ενημερώνει για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Γιάννης Δραγασάκης

Στο επίκεντρο και σε καθημερινή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης με μακρά πορεία στο ΚΚΕ είναι ο άνθρωπος που θα έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του όλα τα οικονομικά υπουργεία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται πάνω του και για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Μπορεί στη πρώτη γραμμή να είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός οικονομικών, ωστόσο είναι εμφανές ότι θα λειτουργεί με το άγρυπνο «μάτι» του Γιάννη Δραγασάκη από πάνω του. Ο Γιάννης Δρασάκης θα έχει άμεση ενημέρωση και για όσα γίνονται στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γιάννης Βαρουφάκης

Πέρα από όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στο Γιάννη Βαρουφάκη και στις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από την Αμερική. Ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, καθώς διαθέτει το απαραίτητο κύρος, αλλά και τις επαφές με τις αγορές. Είναι γνωστός blogger και κατά καιρούς προκαλεί με τις απόψεις που εκφράζει.

Νάντια Βαλαβάνη

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμμετέχει η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, θα έχει ρόλο διαπραγματευτή στις συζητήσεις με την τρόικα. Η κ. Βαλαβάνη που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις δεσμεύσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στους φόρους.

Νίκος Κοτζιάς

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς που προέρχεται από το ΚΚΕ και ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες, πολιτικά και φιλοσοφία, δίκαιο, αλλά και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας για αντιστασιακή δράση.

Παλαιός ιδεολογικός καθοδηγητής στο ΚΚΕ, έχει πολύπλευρο συγγραφικό έργο, ενώ έχει εργαστεί σε κεντρικές θέσεις εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ, έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, όταν ήταν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως στενός συνεργάτης του.