Με διαφωνία μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημαδεύτηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές για τη δράση ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι «προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Ορισμένα δείγματα, ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Τις αιτιάσεις του νέου υπ. Εξωτερικών, έσπευσε να αναιρέσει ο κ. Βενιζέλος: «Θέλω να διαβεβαιώσω εσάς και όλον τον ελληνικό λαό, ούτε μια φορά, ούτε μια στιγμή, η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους».