Δεν κατάφεραν να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα όλες οι δημοσκοπήσεις.

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36,33%, η ΝΔ ακολουθεί με 27,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,28%, το Ποτάμι με 6,04%, το ΚΚΕ με 5,47%, οι ΑΝΕΛ με 4,74, το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου με 2,48%.

Πιο συγκεκριμένα μια δημοσκόπηση θεωρείται ότι έχει πετύχει όταν προβλέπει το αποτέλεσμα με απόκλιση 3 μονάδων.

Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις είχαν αδυναμία να δουν την τελική κατάταξη των κομμάτων, ενώ έπεσαν έξω στη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην τελική κατάταξη των κομμάτων.

Για παράδειγμα:

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι της ΝΔ  έδειχνε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24» μία μέρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 32% και η ΝΔ 27%.

Η δημοσκόπηση έπεσε έξω στην πρόβλεψη της διαφοράς των κομμάτων, αλλά και στο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, 2,8 ποσοστιαίων μονάδων, έδειχνε έρευνα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδα Πανά, η οποία δημοσιοποιήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». Στο ερώτημα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, το 32,1% του δείγματος απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και το 29,3% απάντησε ΝΔ.

Η δημοσκόπηση δεν κατάφερε να προβλέψει τη διαφορά των 8,5 μονάδων.

Σταθερό προβάδισμα 3,4 ποσοστιαίων μονάδων διατηρούσεο ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για tovima.gr, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ήταν σταθερή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα με 33,5% έναντι 30.1% της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση δεν κατάφερε να προβλέψει τη μεγάλη διαφορά.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ έδειχνε η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.153 νοικοκυριών η εταιρεία Marc για τον ALPHA.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,2% από 29,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση και η ΝΔ 26%.

Η εταιρεία κατάφερε να πέσει σχετικά μέσα στη διαφορά, όμως όχι στο τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφάνιζε η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα έδινε στο ΣΥΡΙΖΑ 30,2% και στη ΝΔ το 20,3%.

Βέβαια στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με κατανομή των αναποφάσιστων με βάση τους δήλωσή τους και αναγωγή επί των έγκυρων, η εταιρεία έδινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 36,5%, η ΝΔ το 25,5%, το Ποτάμι 7,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4% και τα υπόλοιπα κόμματα 9,5%. Με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η εκτίμηση κατανομής εδρών είναι: ΣΥΡΙΖΑ 150, ΝΔ 71, Ποτάμι 21, Χρυσή Αυγή 19, ΚΚΕ 16, ΠΑΣΟΚ 12, και Ανεξάρτητοι Έλληνες 11.