Γνήσιο τέκνο της καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας ο Πάνος Καμμένος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στα 32 του χρόνια στη Β’ Αθηνών το 1993, ενώ ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Έκτοτε ο Πάνος Καμμένος εκλέγεται ανελλιπώς στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Τζούλη – Καμμένου, ο σημερινός πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι πολύτεκνος αφού είναι πατέρας συνολικά πέντε παιδιών.

Το 2007 ο Πάνος Καμμένος διορίστηκε Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με πολιτικό προϊστάμενο τον Γεώργιο Βουλγαράκη. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του ο Πάνος Καμμένος απομακρύνθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2011, όταν με εντολή Σαμαρά η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τον διέγραψε από την ΚΟ, μετά την μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε οριστικά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ύστερα από την επιλογή του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Τότε ο Πάνος Καμμένος έβαλε μπροστά το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός καθαρά αντιμνημονιακού πολιτικού φορέα, βασιζόμενος μάλιστα κυρίως στο διαδίκτυο. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2012 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη δημιουργία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, για να λάβει μόλις λίγους μήνες αργότερα, στις εκλογές του Μαΐου 670.329 ψήφους, ποσοστό που ανέρχεται σε 10,6% και που το ανέδειξε τέταρτο κόμμα.

Ο εκρηκτικός Πάνος

Βασικό πυλώνα του προεκλογικού του αγώνα αποτέλεσε η κόντρα του με την οικογένεια Παπανδρέου, και τα σενάρια για κερδοσκοπία μέσα από υπεράκτιες εταιρίας με τη χρήση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα (CDS). Τον Ιούνιο του 2013 το δικαστήριο καταδίκασε τον Πάνο Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Αντρίκου Παπανδρέου. Στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιβλήθηκε πρόστιμο τριάντα χιλιάδων ευρώ που πρέπει να καταβάλει στον Αντρίκο Παπανδρέου και παράλληλα του απαγορεύτηκε να αναφέρεται στο όνομα του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, προέτρεψε τους κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν τον δήμαρχο Σκουριών με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού στη περιοχή. Τις επόμενες ημέρες σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του ύστερα από παρέμβαση εισαγγελέα για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Με αφορμή την παρέμβαση του εισαγγελέα ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το έργο των εργολάβων που δηλητηριάζουν και καταστρέφουν τη περιοχή της Χαλκιδικής. Δύο μήνες αργότερα προτάθηκε στη βουλή η άρση ασυλίας του Πάνου Καμμένου λόγω των δηλώσεων περί λιντσαρίσματος και στις 19 Νοεμβρίου 2013 αποφασίστηκε απ’ την επιτροπή δεοντολογίας η άρση.

Από την πέμπτη θέση στην κυβέρνηση

Μετά από έντονες φυγόκεντρες δυνάμεις την περίοδο πριν από τις χθεσινές εκλογές, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν πολλούς βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, οι Ανεξάρτητοι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έλαβαν την πέμπτη θέση με 4,74% των ψήφων και έχοντας από πριν τις εκλογές ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού που θα αριθμεί 162 βουλευτές.