«Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο του ριζοσπάστη Ούγκο Τσάβες ή εκείνον του μεταρρυθμιστή της Βραζιλίας Λούλα;». Το ερώτημα αυτό θέτουν οι Financial Times σε δημοσίευμα για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που ανέδειξε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βρετανική εφημερίδα κάνει τη μοιραία σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απίθανο να μείνει επί οκτώ χρόνια στην εξουσία.

«Ένα αριστερό κόμμα καταγράφει μία σαρωτική νίκη στην Ελλάδα, γεμίζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους», σημειώνουν οι FT και επισημαίνουν:

«Ο ηγέτης του δηλώνει ότι οι Έλληνες έχουν να διαλέξουν «ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση, ανάμεσα στην εξάρτηση ή την εθνική ανεξαρτησία». Είναι η φωνή του Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νίκησε στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα; Ακούγεται σαν τον Τσίπρα, αλλά στην πραγματικότητα αυτά ήταν τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου».

Αναλύοντας περαιτέρω τη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα και του Ανδρέα Παπανδρέου, οι FT σημειώνουν τις ομοιότητες μεταξύ των διακηρύξεων και των θέσεων των δυο ανδρών, αλλά και τις διαφορές.

«Κύρια διαφορά είναι πως το 1981, με το ελληνικό χρέος να είναι στο 25% του ΑΕΠ, ο Παπανδρέου είχε το δημοσιονομικό χώρο να δημιουργήσει αποικία του ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο, σε σημείο όπου το όριο μεταξύ κράτους και κόμματος έγινε αόρατο. Αντίθετα, το 2015, με δεδομένο το υπέρογκο χρέος και τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, μια παρόμοια δαπάνη για την κομματική επάνδρωση του Δημοσίου φαντάζει αδύνατη», τονίζουν οι FT.

Αναφέρουν, επίσης, πως η εκλογική του νίκη τον Οκτώβριο του 1981 έφερε άνω-κάτω την ελληνική πολιτική. Προκάλεσε αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφορικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα και με το θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα στήριξης των 245 δισ. ευρώ και να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους με κάθε δυνατό μέσο, ο κ. Τσίπρας μοιάζει με τον Παπανδρέου, ο οποίος είχε απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και από την ΕΟΚ, στην οποία η Ελλάδα είχε μπει στις αρχές του 1981.

«Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί ακόμη οριστική απάντηση, είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα εξελιχθεί παρομοίως σε μία μετριοπαθή κυβέρνηση, που είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πιστωτές της χώρας. Επί τρία χρόνια, ορισμένες φορές ακουγόταν σαν τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας, τον εφιάλτη των ΗΠΑ, και άλλες φορές σαν τον Luiz Inácio Lula da Silva, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, που, ενόσω ήταν στην προεδρία, κυβέρνησε ως μεταρρυθμιστής και όχι ως εξτρεμιστής Αριστερός», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την οδό του ρεαλισμού, τότε προς όφελός του είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2015 δεν έχει τον ιδεολογικό πόλεμο που υπήρχε το 1981, μόλις 32 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Εναντίον του είναι το γεγονός ότι οι ακροαριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απεχθάνονται τον ρεαλισμό. Οι αποφάσεις είναι βασανιστικά δύσκολες. Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη ίσως είναι ότι, εν αντιθέσει με τον Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει επί 8 συναπτά έτη στην κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και το χάρτη τη Ελλάδας στη σελίδα των εκλογών του newsbeast.gr